r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na tort szpinakowy

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 27.03.2021r.

Nie lubiłeś szpinaku będąc dzieckiem? Teraz oszalejesz na jego punkcie! Szczególnie jako składnik pysznego, świątecznego tortu z serkiem mascarpone i granatem. Jak zrobić tort szpinakowy?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Składniki potrzebne na tort szpinakowy

Składniki na ciasto:
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 2/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 125 g serka mascarpone,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • ziarna z owocu granatu.

Jak przygotować tort szpinakowy?

Szpinak przełożyć do blendera i dodać tłuszcz. Utrzeć na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zblendowany szpinak, połączyć składniki. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego wcześniej (około 5 minut) piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180°C. W misce ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier, serek mascarpone i olejek waniliowy. Wymieszać.
Ostudzony placek delikatnie skroić z wierzchu (żeby miał w miarę równą powierzchnię), wyłożyć masę. Odciętą z góry część delikatnie pokruszyć i posypać nim masę, na wierzchu ułożyć ziarna granatu.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody