r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 18.10.2020r.

Jesień zaczęła się na dobre, dlatego podczas chłodniejszych dni warto postawić na rozgrzewające i wzmacniające zupy. Jedną z nich jest sycąca i naładowana witaminami zupa z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami. Jakich składników będziesz potrzebować do jej przygotowania?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na zupę z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami

  • 350 g czerwonej soczewicy,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • puszka krojonych pomidorów albo trzy świeże pomidory,
  • 1 i 1/2 l bulionu,
  • świeża papryczka chilli,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Jak przygotować zupę?

Zagotować bulion, wsypać opłukaną soczewicę. Morele pokroić na paski i dodać do soczewicy. Cebulę posiekać w kostkę, czos­nek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, dołożyć do gotującej się soczewicy. Dodać resztę przypraw i pomidory wraz z sokiem.
Gdy soczewica będzie miękka, dodać starty na małych oczkach imbir i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, można wlać więcej bulionu. Papryczkę chilli pokroić na cieniutkie plasterki. Zupę podawać z plastrami chilli, natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody