Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Spróbuj regionalnego przysmaku... w food trucku

Zuzanna Ćwiklińska
Kategoria: Wieś i Rodzina
Spróbuj regionalnego przysmaku... w food trucku
Wieś i Rodzina
Data publikacji 29.05.2022r.

Food trucki cieszą się rosnącą popularnością nie tylko na festiwalach muzycznych. Dzięki swojej mobilności mogą dotrzeć niemal wszędzie, a przy tym dają niemal nieograniczone możliwości zagospodarowania. Jednym z pomysłów na food trucki są przysmaki regionalne.

Zdrowa, regionalna żywność prosto z furgonetki

Połączenie promowania regionalnych produktów z ideą mobilności funkcjonuje na przykład we Wrocławiu. Działają tam Regiobusy – mobilne sklepy z regionalną zdrową żywnością. Parkują przy centrach biznesowych, galeriach handlowych i osiedlach. W swojej ofercie mają naturalne produkty od rolników z Dolnego Śląska. W ten sposób Regiobusy nie tylko promują lokalną zdrową żywność, ale także wspierają lokalnych małych przedsiębiorców. Właścicielem Regiobusów jest firma RegioFood, która prowadzi także sklep internetowy.

Pomysł na wspólny biznes

Idea mobilności i przybliżania zdrowej żywności konsumentom jest bliska także podmiotom współtworzącym projekt “Szlachetne Świętokrzyskie”. Spółka ta zrzesza rolników, którzy chcą sprzedawać wytworzone przez siebie produkty. Wśród nich znalazła się między innymi Agnieszka Baxter, producentka śliwki szydłowskiej. Kolejnym krokiem inicjatywy “Szlachetne Świętokrzyskie” będzie zakup food trucka. 

-Chcemy być tam, gdzie jest nasz klient. Chcemy pokazać klientom, jak smakują produkty wytworzone w świętokrzyskim - mówiła w rozmowie z TVP Kielce Agnieszka Baxter we wrześniu ubiegłego roku. 

Food truck ma pojawiać się w okolicach popularnych atrakcji turystycznych w regionie świętokrzyskim, by przybliżyć odwiedzającym ideę oraz smak, który stoi za lokalnymi przysmakami. W rozmowie z TVP Kielce Agnieszka Baxter zapowiedziała, że w furgonetce skosztować będzie można między innymi lodów o smaku śliwki szydłowskiej.

Food trucki też stawiają na lokalność

r e k l a m a

Choć idea food trucku może kojarzyć się z fast foodem, czyli jedzeniem niezdrowym, często tłustym i wysoko przetworzonym, w rzeczywistości wcale nie musi tak być. To prawda, że w wielu food truckach zamówić można frytki czy burgera, jednak bardzo często są to dania przygotowane na świeżo, a do ich zrobienia wykorzystuje się lokalne produkty. 

Food trucki z lokalnymi przysmakami to nie tylko pomysł rolników ze świętokrzyskiego. Podobną atrakcję planuje także Śląska Organizacja Turystyczna, która w kwietniu 2022 r. przeprowadziła konkurs na wykonawcę zadania “Mobilne Śląskie Smaki”. Zwycięzca ma uruchomić food trucka pod marką “Śląskie Smaki”, który będzie promował kulinarną ofertę regionu. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jakich zabiegów potrzebuje rzepak ozimy na wiosnę? Porady eksperta"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody