Nowe dopłaty dla rolników w 2026 - Kto może skorzystać?
MRiRW informuje, że program wsparcia dla małego przetwórstwa w gospodarstwach rolnych mający na celu rozwój lokalnego łańcucha wartości żywności, kierowany jest do rolników, ich małżonków oraz domowników, którzy chcą włączyć się w dalsze etapy produkcji żywności i uzyskać dodatkowe źródło dochodu.Dotacje obejmują między innymi rolniczy handel detaliczny (RHD), działalność marginalną i ograniczoną (MOL) oraz zakładanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych.
Jakie produkty obejmuje wsparcie?
Wsparcie finansowe pozwala na przetwarzanie zarówno produktów rolnych, jak sery, wędliny, dżemy, jak i produktów spożywczych nierolnych, takich jak chleb, makarony czy dania gotowe. W ten sposób program promuje krótszy łańcuch dostaw i lokalną dystrybucję żywności, przyczyniając się do ograniczenia strat oraz zwiększenia wartości dodanej produktów, jak podkreśla MRiRW.
Ryczałt czy refundacja – jaka forma finansowania jest dostępna?
Nowością jest wypłata środków w formie ryczałtu lub refundacji.
- Ryczałt wynosi maksymalnie 30 tys., 60 tys. lub 120 tys. zł w zależności od skali operacji i może pokryć do 65% kosztów inwestycyjnych. Wypłata następuje w dwóch transzach: 80% po podpisaniu umowy i 20% po zakończeniu realizacji inwestycji.
- Refundacja skierowana jest też do mikroprzedsiębiorców prowadzących działalność przetwórczą w formie MOL lub działalności gospodarczej. Może pokryć do 50% kosztów kwalifikowalnych, w zakresie od 10 tys. do 500 tys. zł.
Terminy naboru i budżet programu
Nabór w ramach interwencji I.10.6.1 planowany jest na przełomie II i III kwartału 2026 roku. Całkowity budżet programu wynosi 51 mln euro.
źródło: MRIRW
Agnieszka Sawicka
