O pieniądze z rolnictwa 4.0 mogą wnioskować jedynie producenci świń w cyklu zamkniętymDominika Stancelewska
StoryEditorpieniądze

200 tys. zł na nowoczesne technologie. Ruszył nabór w ARiMR, ale rolnicy mają mało czasu

14.07.2025., 08:30h

Od dziś, tj. 14 lipca Agencja przyjmuje wnioski o wsparcie dla producentów świń na wdrożenie w gospodarstwie rozwiązań dotyczących rolnictwa 4.0 z KPO. Nie warto zwlekać ze złożeniem wniosku.

Pieniądze dla hodowców trzody chlewnej

O pomoc w wysokości do 200 tys. zł mogą wnioskować producenci trzody chlewnej, którzy zgłosili do komputerowej bazy danych urodzenie i oznakowanie łącznie co najmniej 200 szt. i nie więcej niż 20 000 szt. świń, w siedzibie stada, w której się urodziły, w okresie 12 miesięcy poprzedzających dzień rozpoczęcia naboru wnios­ków. Okres ten będzie się więc liczył od 13 lipca br. wstecz.

Warunkiem sięgnięcia po to wsparcie jest posiadanie ubezpieczenia w KRUS w pełnym zakresie z mocy ustawy. Nie może więc o nie wystąpić osoba prowadząca gospodarstwo, ale nie ubezpieczona w KRUS. Nabór jest prowadzony wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych.

Jakie dokładnie inwestycje można poczynić z tego dofinansowania, podajemy w ramce.

Nawet do 80 procent zwrotu kosztów

Rolnicy, którzy produkują świnie ekologicznie i mają na to certyfikat, oraz młodzi rolnicy, czyli urodzeni po 31 grudnia 1984 r., mogą liczyć na zwrot 80% poniesionych kosztów, a pozostali – na 65%. VAT nie jest kosztem kwalifikowalnym, a do kosztów, które można rozliczyć, zaliczają się jedynie te, które zostały poniesione po złożeniu wnios­ku. Pieniądze będą wypłacone w formie płatności końcowej po zrealizowaniu przedsięwzięcia i pozytywnym zweryfikowaniu wniosku o płatność końcową. Wniosek o taką płatność trzeba złożyć do Agencji nie później niż do 31 marca 2026 r., co oznacza, że koszty poniesione po tej dacie nie zostaną uwzględnione.

Na co pieniądze?

Do kosztów kwalifikowalnych zalicza się koszty zakupu nowych maszyn, sprzętu lub oprogramowania oraz ich montażu i instalacji, w tym:

  • technologii monitorowania zdrowia i dobrostanu (sensorów biometrycznych i monitorujących zdrowie, systemów: wczesnego wykrywania chorób i monitorowania zachowania, analizy behawioralnej, elektronicznych systemów identyfikacji świń, kamer termowizyjnych do monitorowania temperatury ciała, oprogramowania do kolekcjonowania i analizy danych o zdrowiu i dobro­stanie, sterowników lamp do chlewni, bezobsługowych dezynfekcyjnych bram wjazdowych i wyjazdowych zapewniających dezynfekcję powierzchni pojazdu poprzez oprysk z całkowitym pokryciem powierzchni);
  • optymalizacji żywienia (systemów dozowania pasz, analizatorów składu chemicznego pasz, systemów precyzyjnego zarządzania gospodarką paszową, instalacji do produkcji pasz w gospodarstwie, z wyłączeniem magazynów pasz, systemów monitorujących jakość i bezpieczeństwo pasz, automatycznych systemów mieszania pasz zgodnie z wymogami poszczególnych grup technologicznych);
  • systemów wspierających rozród (czujników i analizatorów rui do precyzyjnego monitorowania cyklu rujowego loch, inteligentnych sztucznych knurów, systemów oceny jakości nasienia analizujących parametry jakościowe nasienia w celu optymalizacji jego użycia i zwiększenia skuteczności zapłodnienia, oprogramowania do zarządzania reprodukcją w stadzie, automatycznych systemów karmienia zastępczego dla prosiąt, systemów wspierających synchronizację cykli rujowych i umożliwiających lepsze planowanie procesów rozrodczych);
  • zarządzania środowiskiem fermy (systemów wentylacji i klimatyzacji sterowanych automatycznie, czujników monitorujących temperaturę, wilgotność i jakość powietrza, automatycznych systemów czyszczenia i usuwania odchodów, systemów: zarządzania ściekami i odpadami, monitorowania zużycia wody i energii w chlewniach, monitorujących i redukujących hałas);
  • cyfryzacji i automatyzacji procesów (oprogramowanie do zarządzania fermą, platformy IoT do monitorowania procesów produkcyjnych, systemy do analizy danych hodowlanych i środowiskowych, roboty i automatyczne systemy obsługi chlewni, automatyczne systemy do precyzyjnego ważenia i sortowania zwierząt, instalacje umożliwiające integrację nowych technologii).

Młodzi rolnicy oraz rolnicy zajmujący się ekologiczną produkcją świń, oprócz tego, że mogą liczyć na wyższe dofinansowanie, uzyskają też dodatkowe punkty, które mogą spowodować, że ich wnioski będą miały większe szanse na otrzymanie pomocy. Zgodnie bowiem z zasadami tego naboru, o kolejności przysługiwania wsparcia decyduje suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie tych kryteriów premiujących. Młodzi rolnicy mogą liczyć na 4 punkty, a ekologiczni na 5 punktów. Kryteria te są weryfikowane przez Agencję na podstawie informacji zawartych we wniosku w dniu jego złożenia.

Kto pierwszy, ten lepszy

W przypadku wniosków o takiej samej liczbie punktów przyznanych za kryteria premiujące pierwszeństwo w uzyskaniu wsparcia ma przedsięwzięcie z niższą wnioskowaną kwotą wsparcia. W przypadku wnios­ków o takiej samej liczbie punktów i takiej samej wnioskowanej kwocie wsparcia pierwszeństwo otrzyma wniosek, który złożono jako pierwszy – z uwzględnieniem daty, godziny, minuty i sekundy.

Na ten nabór wniosków przeznaczono 210 mln zł. Aczkolwiek, jak wynika z regulaminu dotyczącego tej pomocy, ta kwota może zostać zmieniona przez ministra rolnictwa w zależności od zainteresowania realizacją przedsięwzięć. Rozważając wystąpienie o tę pomoc, trzeba mieć jednak na uwadze, że Agencja może zakończyć nabór przed upływem 27 lipca, w przypadku gdy zapotrzebowanie obliczone na podstawie złożonych wniosków osiągnie poziom 150% kwoty przeznaczonej na ten cel, czyli 315 mln zł.

image
Trzoda chlewna

Świnie pokazują więcej niż myślisz. Obserwuj je, by uniknąć strat

Agencja rozpatruje wniosek w terminie 60 dni od dnia zakończenia naboru. Do tego okresu nie wlicza się czasu na uzupełnienia i wyjaśnienia. W przypadku gdy przedsięwzięcie jest objęte kontrolą na miejscu, termin ten wydłuża się do 90 dni.

Rolnicy, którzy otrzymają pomoc, muszą zobowiązać się, że co najmniej przez 3 lata od dnia zawarcia umowy będą utrzymywać efekty realizacji przedsięwzięcia.

Magdalena Szymańska

fot. Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 15:21