StoryEditorPrzepisy

Przepis na na gofry gryczane ze śliwką

17.10.2021., 11:10h
Gofry z mąki gryczanej to zdrowsza, mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Dodatkowo idealnie sprawdzą się dla osób nie tolerujących glutenu, ponieważ mąka gryczana naturalnie go nie zawiera. To co umieścimy na gofrach zależy tylko od naszego nastroju, my jednak proponujemy skorzystać z sezonowych, pełnych witamin śliwek, którymi możemy cieszyć się jedynie sezonowo.

Składniki potrzebne na gofry gryczane ze śliwką

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 160 g mąki gryczanej,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego.

Dodatki:

  • 10 śliwek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu.

Jak zrobić bezglutenowe gofry gryczane?

Jajko ubić z cukrem, dodać mleko, olej oraz resztę składników na ciasto i wymieszać mikserem. Masa powinna być gęsta. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.

Śliwki wypestkować i pokroić je na małe plasterki. Na gofrach układać plasterki śliwek, posypać posiekanymi orzechami i polać miodem.

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 44. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. luty 2024 06:45