r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Na razie Bruksela ratuje brzoskwinie i nektaryny z południa

Wiadomości
Data publikacji 14.08.2014r.

Wprowadzenie przez Rosję zakazu importu żywności z UE bezpośrednio uderzyło zwłaszcza w producentów warzyw. Z tego powodu resort rolnictwa najpierw wystąpił z wnioskiem o wsparcie dla nich. Zakończyły się rozmowy ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego z unijnym komisarzem Dacianem Coloşem.

r e k l a m a

– Ze względu na trudną sytuację producentów warzyw o krótkim terminie przechowywania, które miały krótkoterminowe kontrakty na dostawy na rynek rosyjski, a obecnie psują się na polach, unijny komisarz zobowiązał się, że po przeanalizowaniu przedłożonej dziś informacji podejmie decyzję w ciągu najbliższych dni – powiedział szef polskiego resortu rolnictwa po spotkaniu z Dacianem Coloşem.

 

Na razie UE zdecydowała się na wprowadzenie wsparcia dla producentów nektaryn i brzoskwiń borykających się ze spadkiem cen. Komisja Europejska chce ograniczyć podaż i promować popyt. Polegać będzie to na tym, że organizacje producentów wycofają z rynku 10% swojej produkcji. Sadownicy niezrzeszeni również będą mog-
li liczyć na pomoc w wysokości 50% ceny wycofania wypłacanej członkom organizacji. Komisja podejmie formalną decyzję w tej sprawie w ciągu najbliższych tygodni. Główni producenci brzoskwiń dostarczają na rynek 2,4–2,5 mln t, a nektaryn – 1,1 mln t rocznie.

 

Resort rolnictwa przygotował już instrukcję dla polskich rolników w sprawie dokumentowania przez producentów działań związanych z brakiem możliwości sprzedaży warzyw:

 

1. Producent warzyw, który ma zamiar wycofać produkt poprzez przekazanie organizacjom charytatywnym lub biodegradację, powinien złożyć niezwłocznie stosowne powiadomienie na piśmie do właściwego Oddziału Agencji Rynku Rolnego. W przypadku członków grup i organizacji producentów powiadomienia powinny być kierowane do ARR za pośrednictwem tych grup i organizacji.

 

2. Wszystkie czynności związane z przekazaniem organizacjom charytatywnym lub biodegradacją warzyw muszą być dokonane pod nadzorem właściwych służb kontrolnych.

 

3. Czynności wymienione w pkt 2 muszą zostać udokumentowane protokołem potwierdzającym przekazanie lub biodegradację dla całej ilości zgłoszonego produktu.

 

4. Podczas czynności kontrolnych szczególnie istotne będą kwestie związane z udokumentowaniem ilości określonego produktu podlegającego przekazaniu lub biodegradacji oraz spełnienia określonych wymagań jakościowych produktów, które muszą być przydatne do sprzedaży.

 

5. Zgłaszając ARR warzywa do przekazania lub biodegradacji, należy wskazać m.in. miejsce położenia uprawy, z której pochodzi produkt (numer obrębu ewidencyjnego, nr działki ewidencyjnej, rodzaj, ilość i powierzchnię uprawy).           q

 

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody