Koper włoski jak marzenie

Dom i Ogród
Data publikacji 06.08.2017r.

To roślina mało rozpowszechniona. Pomimo że pochodzi z rejonów Morza Sródziemnego, rośnie i plonuje zadowalająco również w klimacie umiarkowanym. Za chwilę czas na jej sadzenie.

Koper włoski, inaczej fenkuł, jest odmianą botaniczną naszego kopru ogrodowego. Tworzy liście do niego podobne, lecz ich cechą charakterystyczną są zgrubienia u podstawy ogonków liściowych. Początek sierpnia jest najlepszym czasem do wysadzenia roślin do gruntu. Ten ostatni musi jednak spełniać pewne warunki.

Stanowisko i pielęgnacja


Fenkuł najlepiej rośnie na glebach lekkich, przepuszczalnych, zasobnych w próchnicę, o odczynie zasadowym, w miejscach osłoniętych i na stanowisku w drugim roku po oborniku. Gleby ciężkie, jak i piaszczyste nie nadają się pod jego uprawę. Z nawozów mineralnych stosujemy potas i fosfor przed sadzeniem, natomiast azot w dawce 5 g N na 1 m2 – po sadzeniu.


Pamiętajmy, że systematyczne nawadnianie fenkuła ma ogromny wpływ na tworzenie smaczniejszych zgrubień



Koper włoski uprawia się głównie jako poplon z siewu bądź rozsady. Podobnie jak w przypadku siewu, rozsadę sadzimy w odstępie 30x20 cm. Pamiętajmy, by podczas sadzenia liście zawsze były ułożone wzdłuż rzędu, a długie korzenie muszą pozostać pionowo, bez zaginania i zawijania. Gdy zgrubienie fenkułu osiągnie średnicę ok. 5 cm, rośliny obsypujemy warstwą ziemi. Dzięki temu uzyskamy wybielone ogonki liściowe o delikatniejszym smaku. Przed obsypaniem ziemią możemy zastosować nawożenie pogłówne azotem. Dla szybszego uzyskania dorodnych zgrubień ziemię wokół roślin należy spulchniać i nawadniać.

Gotowe do zbioru

Fenkuł jest gotowy do zbioru, gdy zgrubienia osiągną wielkość pięści. Przypada to zwykle pod koniec września. Rośliny wykopujemy i obcinamy korzenie tuż pod zgrubieniem. Jeśli istnieje zagrożenie przymrozkami, a fenkuł jeszcze pozostaje na zagonie, przysypujemy zagon suchymi liśćmi. Przed nadejściem silniejszych mrozów rośliny wykopujemy i przenosimy do piwnicy. Przed przechowaniem liście obcinamy 10 cm powyżej zgrubienia.


Cebula kopru włoskiego ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych



Dla wyprodukowania nasion trzeba kilka roślin z najlepiej wyrośniętymi zgrubieniami przechować do wiosny. Rośliny wyjmujemy z ziemi z dużą bryłą korzeniową i przechowujemy w miejscu zabezpieczonym od mrozów. Wiosną sadzimy rośliny w miejscu słonecznym i zacisznym. Nasiona zbieramy w połowie września.

Małgorzata Wyrzykowska

Partner serwisu