Ogórek antylskiMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Odmiany ogórka, które cię zaskoczą. Wśród nich ogórek jeżyk

21.04.2024., 08:00h
Ogórek to warzywo stosowane zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Ogórek występuje w różnych odmianach. Warto poznać te mniej typowe.

Kiedy najlepiej wysiać ogórki do gruntu?

Ogórek należy do najbardziej rozpowszechnionych warzyw i ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Asortyment odmian ogórków jest bardzo bogaty. Warto poznać te mniej pospolite.

To warzywo z rodziny dyniowatych ma wyjątkowo wysokie wymagania co do temperatury i wilgotności. Wysiewamy go do gruntu najwcześniej w połowie maja, ale jeśli temperatura nie sprzyja, lepiej wstrzymać się z siewem do końca miesiąca, bo nasiona w zimnej ziemi nie wykiełkują, a zgniją. Można zatem wyhodować rozsadę. Do tego celu konieczne będą doniczki, np. torfowe, by uniknąć pikowania bądź przesadzania rozsady na miejsce stałe. Żadna z roślin dyniowatych nie znosi przesadzania z uwagi na bardzo wrażliwy system korzeniowy. Do doniczek wypełnionych ziemią dla warzyw lub do produkcji rozsad wkładamy po 1–2 nasionka na głębokość około 1 cm, zwilżamy powierzchnię i utrzymujemy doniczki w ciepłym miejscu. Gdy siewki zaczną kiełkować, a zazwyczaj następuje to po 7–10 dniach, doniczki ustawiamy w widnym miejscu i utrzymujemy lekko wilgotne podłoże. W końcu maja albo na początku czerwca, gdy siewki będą miały minimum 2 liście właściwe, wysadzamy je na miejsce docelowe w rozstawie 15 × 100 cm.

image
Popularny ogórek gruntowy
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Czy ogórek jest wrażliwy na zmiany klimatyczne?

Ogórek jest bardzo wrażliwy na niekorzystne warunki klimatyczne, zwłaszcza na zimno i wiatr. Do jego uprawy nadają się gleby w pierwszym roku po oborniku, próchniczne, gliniasto-piaszczyste i w dobrej kulturze, a także stanowisko osłonięte i słoneczne. Przedplonem mogą być warzywa poprawiające strukturę gleby, np. por, seler czy cebula, a także pomidor, ziemniak, fasola szparagowa, szpinak. Mniej polecane jest stanowisko po kapustnych.

Jak wygląda ogórek meksykański?

Ogórek meksykański, czyli cucamelon, uprawiany jest głównie przez hobbystów. To roślina pnąca, jednoroczna, do uprawy zarówno w pojemnikach, jak i w gruncie przy podporach. Może być też płożąca. Jego owoce są chrupiące, orzeźwiające w smaku, lekko kwaskowe. To połączenie ogórka z limonką. Nadają się do marynowania, kiszenia i spożywania na surowo. Pędy ogórka meksykańskiego, z wąsami czepnymi, osiągają 3 m długości. Sukcesywnie pojawiają się na nich żółte kwiaty, a następnie owalne owoce, które osiągają zaledwie 3 cm długości. Owoce są pokryte skórką przypominającą arbuzy – jest ciemnozielona z jasnymi przebarwieniami.

Jak wygląda ogórek antylski?

Ogórek antylski przypomina jeża dzięki okrągłemu kształtowi i mięsistym kolcom. Owoc jest zielony, o wadze około 30 g i długości 12 cm. W smaku ogórek antylski przypomina zwykły ogórek z nutką cytryny. Oprócz doskonałego smaku ogórek ten ma również właściwości lecznicze – pomaga przy schorzeniach nerek, otyłości czy chorobach serca.

image
Ogórek antylski
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Jak wygląda ogórek jeżyk?

Ogórek jeżyk również przypomina wyglądem jeża, ponieważ jego skórka pokryta jest gęsto miękkimi kolcami. Pędy jeżyka osiągają długość do 2,5 m i mogą piąć się po podporach lub wić po ziemi. Przez niektórych uprawiany jest jako ozdobne pnącze, inni uprawiają go jako roślinę użytkową. Nie wszystkie bowiem odmiany są jadalne i należy dowiedzieć się od sprzedawcy o ich przeznaczeniu.

image
Ogórek jeżyk
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 11:32