r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak efektywnie karmić świnie polskim rzepakiem?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 22.06.2020r.

Surowce rzepakowe są naszym krajowym źródłem białka, a żywienie nimi zwierząt jest efektywne ekonomicznie i pozwala na znaczące ograniczenie kosztów pasz. Wszystkie dostępne obecnie odmiany rzepaku są podwójnie ulepszone i mają znacznie obniżone zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów.

r e k l a m a

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa oraz makuch rzepakowy są źródłem wysokiej jakości białka. Zawartość białka w śrucie waha się w granicach 35–37%, a w makuchu 32–33%. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa ustępuje sojowej pod względem zawartości energii metabolicznej i białka, jednakże jej białko jest bogatsze w aminokwasy siarkowe (metionina i treonina), podczas gdy śruta sojowa zawiera więcej lizyny. Udział tryptofanu w obu komponentach jest podobny. Wzajemne proporcje aminokwasów sprawiają, że zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszankach dla trzody chlewnej umożliwia uzupełnienie ich krystaliczną lizyną, bez konieczności dodawania metioniny i bez wystąpienia niedoboru treoniny.

Produkty rzepakowe bogate w tłuszcz

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa charakteryzuje się o około 10% gorszą strawnością wszystkich aminokwasów w porównaniu do śruty sojowej. Za główną tego przyczynę uważa się wyższą zawartość włókna surowego oraz tanin, a także szybsze tempo przepływu treści przez przewód pokarmowy zwierząt.

Produkty rzepakowe mają natomiast więcej tłuszczu, który jest bogatszy w kwasy nienasycone. W śrucie ilość tłuszczu wynosi od 1 do 4%, natomiast w makuchu do 12%, co powoduje, że ma on wyższą wartość energetyczną niż śruta. Tłuszcz rzepakowy zawiera 5,7% kwasów nasyconych, 68,5% kwasów mononienasyconych oraz 27% kwasów wielonienasyconych, do których należą głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W oleju rzepakowym kwas oleinowy stanowi 53%, kwas linolowy – 20% i linolenowy – 9%...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody