r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Simental czy Limousine - którą rasę bydła warto wybrać?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 02.03.2020r.

Warmia i Mazury to idealne miejsce do produkcji bydła mięsnego, dużo łąk, pastwisk, okresowo zalewanych, liczne naturalne zbiorniki wodne, niewielkie wzniesienia przechodzące w dość wysokie góry, często zbyt trudne do uprawy, ale idealne do wypasu bydła. A widok  200, czy 300 sztuk bydła rasy limousine, czy simental w jednym miejscu zawsze robi wrażenie i kojarzy się z wiejską sielanką.

r e k l a m a

Sielski widok, ale i ciężka praca

W takich przyjaznych okolicznościach przyrody, od bardzo wczesnej wiosny praktycznie do końca listopada żyje sobie w sumie prawie 800 sztuk bydła, w tym 440 mamek. Zwierzęta przebywają w trzech gospodarstwach zlokalizowanych w dwóch powiatach; ostródzkim i olsztyńskim.  Odwiedziliśmy gospodarstwo w miejscowości Wenecja, w powiecie ostródzkim, w którym przebywa aktualnie ponad  370 sztuk bydła.

Na terenie każdego gospodarstwa są budynki, które przejęliśmy po byłych PGR-ach, wszystkie są zmodernizowane i przystosowane do potrzeb bydła. Tu w Wenecji mamy rasy limousine i simental, w drugim gospodarstwie w Brzydowie jest  rasa limousine, a w trzecim mamy tylko simental – wyjaśnia  Krzysztof Ogonowski, dyrektor gospodarstwa.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody