Jak uniknąć błędów w odchowie jałówek

Polskie mleko Porady
Data publikacji 13.01.2018r.

Pożądana masa ciała przy odsadzeniu cieliczki od matki powinna wynosić 40% masy krowy dorosłej danej rasy. Jeśli odsadzamy jesienią przy zejściu z pastwiska, to pod koniec pierwszej zimy jałówki, w wieku ok. 14–15 miesięcy, powinny osiągnąć 50% masy ciała dorosłych krów. Średni przyrost masy ciała w tym okresie powinien wynosić 500–700 g/dzień.

Żywienie pod odsadzeniu

Jałówki reprodukcyjne zaraz po odsadzeniu powinny być odrobaczone.  Jałówki wykazują duże tempo wzrostu więc do 1 roku, trzeba żywić je dość intensywnie. Latem wystarcza dobre pastwisko, ale gdy odrosty są coraz słabsze trzeba też dokarmiać. Zimą warto podawać pasze objętościowe dobrej jakości z dodatkiem paszy treściwej 1–2 kg i mieszanek witaminowo-mineralnych. Sianokiszonkę i siano można skarmiać do woli, a kiszonkę z kukurydzy w minimalnej ilości, aby nie zatuczać. W wieku powyżej jednego roku dodatek paszy treściwej nie jest konieczny.


Uniknąć ciężkich porodów

Błędy w odchowie jałówek prowadzą do ciężkich porodów. Użytkowanie rozpłodowe można rozpocząć od uzyskania przez jałówki 3/4 masy ciała dorosłej krowy danej rasy. Krycie jałówek poniżej 18 miesięcy przy masie ciała do 400 kg, powoduje ciężkie porody, po których opóźnia się owulacja, a więc i ruja po porodzie, a mleczność pierwiastek pozostaje na niskim poziomie. Dodatkowo przy niedoborowym żywieniu w trakcie pierwszej laktacji występuje zagrożenie trwałego zahamowania rozwoju szkieletowego i mięśniowego.

A.R.

Partner serwisu