Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

O czym warto pamiętać, chcąc zapewnić krowom dobre warunki w oborze?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 23.01.2018r.

Krowy mleczne muszą być utrzymywane w  warunkach, w których racice będą suche. Tylko wtedy unikniemy ryzyka uszkodzeń racic.

Racica szybko wchłania wodę

Róg racicowy zanurzony w wodzie  szybko ją wchłania, szczególnie w czasie pierwszej godziny zanurzenia. Wchłaniając wodę róg staje się stopniowo bardziej miękki. W porównaniu z wchłanianiem, utrata wody w trakcie  suszenia racic jest znacznie wolniejsza. Poszczególne okolice puszki racicowej różnią się pod względem twardości rogu. Najtwardszy jest róg ściany, najbardziej miękki – róg podeszwy. Niemniej jednak wszystkie części puszki rogowej wchłaniają wodę i stają się bardziej miękkie.

r e k l a m a



Jeżeli krowy zmuszone są do stania na  wilgotnych powierzchniach, ich racice stają się  szybko bardziej miękkie, co zwiększa  ryzyko uszkodzenia i wystąpienia kulawizn.



Współzawodnictwo przy stole paszowym

Zachowanie się krów podczas pobierania paszy w sytuacji współzawodnictwa – na przykład przy ograniczeniu miejsca i paszy – ma wpływ na ich produkcyjność. Rywalizacja przy stole paszowym jest największa,  kiedy krowy wracają z doju i kiedy podawana jest świeża pasza. W tych okresach dominujące krowy będą  wymuszały pierwszeństwo w pobieraniu paszy. Dostęp do stołu paszowego krów stojących niżej w hierarchii (do takich należą pierwiastki, krowy świeżo wycielone oraz nowo wprowadzane do stada)  może być w tym czasie ograniczony, zmuszając je do pobierania mniejszej ilości paszy albo do jedzenia, kiedy konkurencja przy stole jest już mniejsza.


Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a