Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Rekordowe wyniki włoszczowskiej spółdzielni

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 16.05.2019r.

Tak się składa, że zebranie przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie rok rocznie przypada w bardzo ładną pogodę. Szkoda tylko, że tym razem odczuwalny jest ogromny deficyt opadów na polach i właśnie ten temat dominował podczas rozmów delegatów w kuluarach w dniu 26 kwietnia na Walnym, jakie przeprowadzono w hotelu Mariage.

Ważny rok dla OSM Włoszczowa

r e k l a m a

Rok 2018 był bardzo ważny dla włoszczowskiej spółdzielni, gdyż nastąpiły zmiany w radzie nadzorczej, w zarządzie oraz na stanowiskach kierowniczych. Jednak wyniki, jakie osiągnęła spółdzielnia mówią same za siebie, a mianowicie, skup mleka wzrósł do 221 mln l i był największy jak do tej pory, podobnie jak przychody ze sprzedaży produktów – 429 mln zł. Osiągnięto również największą w historii sprzedaż serów żółtych dojrzewających, będących sztandarowym produktem tej mleczarni, tj. 17 146 ton czyli o 1 515 ton więcej niż w roku 2017. Te wyniki pozwoliły wypłacić dostawcom w 2018 roku cenę za mleko na średnim poziomie 1,45 zł za litr, zaś w pierwszym kwartale bieżącego roku cena ta wyniosła 1,50 zł. Jedyne co spędza sen z powiek włoszczowskim mleczarzom, to dość niski jak na spółdzielnię tych rozmiarów fundusz udziałowy, który na koniec roku 2018 wyniósł nieco ponad 29 mln zł.

Tegoroczne zebranie przedstawicieli otworzył przewodniczący rady nadzorczej Michał Matuszczyk, a poprowadził je jak co roku Marek Kalamat, już tradycyjnie wybierany na przewodniczącego Walnego. Wspierali go sekretarz zebrania Waldemar Wierzbicki oraz asesorzy: Anna Grochal i Rafał Mazur. W skład komisji mandatowej weszli: Leszek Rusak, Grzegorz Pilniak i Krzysztof Kot. Komisję wnioskową utworzyli: Adam Janik, Zbigniew Łabędowicz i Jerzy Sikora.


Dyrektor oddziału w Pawłowicach Marzena Kempska (z prawej) oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii Paulina Wiewióra w towarzystwie emerytowanego prezesa Stanisława Skóry, który we włoszczowskiej mleczarni przepracował aż 43 lata
  • Dyrektor oddziału w Pawłowicach Marzena Kempska (z prawej) oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii Paulina Wiewióra w towarzystwie emerytowanego prezesa Stanisława Skóry, który we włoszczowskiej mleczarni przepracował aż 43 lata

Na Walnym stawiło się 35 delegatów na 38, czyli 92%, co zadecydowało o ważności zebrania. Po odczytaniu oraz zatwierdzeniu porządku i regulaminu obrad, delegaci przyjęli protokół z poprzedniego zebrania przedstawicieli.

Brexit zagrożeniem dla mleczarstwa

Sprawozdanie z działalności zarządu i spółdzielni przedstawił prezes zarządu Ryszard Pizior, który w poprzednim roku zastąpił na tym stanowisku wieloletniego prezesa Stanisława Skórę. Było to jego pierwsze sprawozdanie, ale nadzwyczaj udane i rzeczowe.

Jeszcze przed szczegółowymi danymi dotyczącymi samej spółdzielni, prezes Ryszard Pizior zobrazował aktualną sytuację na rynku mleka. Zaznaczył, że chociaż w Chinach je się mało sera, to rocznie ten kraj importuje 100 tys. ton sera, czyli 1/3 produkcji w naszym kraju, co oczywiście wynika z bardzo dużej populacji Chińczyków. Z kolei Rosja importuje aż 300 tys. ton serów rocznie, czyli równowartość naszej produkcji krajowej. Niestety, oficjalnie za sprawą embarga ten rynek jest dla nas zamknięty.

Jak zaznaczył prezes Ryszard Pizior, od czasu wprowadzenia embarga firmy mleczarskie w Rosji zrobiły niesamowity postęp technologiczny i jakościowy w produkcji serów typu szwajcarskiego i holenderskiego. Zaznaczył również, że na rynek mleczarski bardzo duży wpływ będzie mieć brexit, czyli planowane wyjście Wielkiej Brytanii z UE. Kraj ten importuje ok. 50% produktów mleczarskich, jakie lądują tam na półkach sklepowych, a Polska jest jednym z eksporterów nabiału do Wielkiej Brytanii. Trafia tam 9% naszego eksportu na łączną kwotę ok. 2,7 mld euro.

Co do podwórka krajowego, to umacniają się na nim wielkie sieci handlowe, a handel tradycyjny niestety słabnie. Sieci handlowe mają już 60% rynku – oznajmił prezes Ryszard Pizior.


Dostawcy wyróżnieni statuetkami za wysokie parametry mleka w 2018 roku w towarzystwie prezesa Ryszarda Piziora, wiceprezesa Waldemara Gacka i przewodniczącego rady nadzorczej Michała Matuszczyka
  • Dostawcy wyróżnieni statuetkami za wysokie parametry mleka w 2018 roku w towarzystwie prezesa Ryszarda Piziora, wiceprezesa Waldemara Gacka i przewodniczącego rady nadzorczej Michała Matuszczyka

Eksport w górę

Zanim prezes przeszedł do roku 2018, to podsumował pierwszy kwartał roku 2019, w którym to skup mleka wzrósł o 5,3%. Również wzrosła wartość sprzedaży produktów o 10%. Co ważne, znacznie wzrósł eksport, bo aż o 30%.

W samym 2018 roku włoszczowska spółdzielnia przerobiła 222,6 mln l mleka, z czego od swoich dostawców skupiła 221 mln l, zatem mleko zakupione z zewnątrz wyniosło tylko 1,6 mln l. Na koniec 2018 roku mleczarnia miała 1602 dostawców, a średni roczny skup mleka od dostawcy wyniósł 137 853 litry, czyli o ponad 15 tys. l więcej niż przed rokiem. 373 dostawców dostarcza rocznie powyżej 100 tys. litrów. Zadaniem spółdzielni jest to, aby wszyscy i mniejsi, i więksi mogli funkcjonować, jednak tendencja jest taka, że małych ubywa, a duzi jeszcze zwiększają produkcję.


Prezes Ryszard Pizior dziękował delegatom za jednogłośne absolutorium, ale jeszcze bardziej za przyjęcie uchwały podnoszącej odpis na fundusz udziałowy
  • Prezes Ryszard Pizior dziękował delegatom za jednogłośne absolutorium, ale jeszcze bardziej za przyjęcie uchwały podnoszącej odpis na fundusz udziałowy
Jak poinformował prezes Ryszard Pizior, skup jest prowadzony na terenie 5 województw: świętokrzyskiego, śląskiego, opolskiego, łódzkiego, małopolskiego. Spółdzielnia udzieliła swoim dostawcom w 2018 roku 26 pożyczek na łączną kwotę ponad 1,7 mln zł. Zorganizowała szkolenie stacjonarne z zakresu nowoczesnego żywienia zwierząt, jak i szkolenie wyjazdowe w gospodarstwie Sano w Lubiniu.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a