r e k l a m a

Partner serwisu

Zadbaj o dobre parametry doju

Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.01.2018r.

Chociaż nie ma oficjalnych statystyk dotyczących ilości poszczególnych typów dojarek mechanicznych w polskich gospodarstwach, można przypuszczać, że większość z nich stanowią wciąż dojarki bańkowe, głównie pochodzące jeszcze z zakupów w latach 70. i 80. ubiegłego wieku, czyli urządzenia dość wiekowe. Do gospodarstw tych nie zawsze dociera właściwa porada dotycząca użytkowania dojarki mechanicznej i postępowania z krowami w czasie doju, między innymi dlatego, że nie korzystają one z prewencyjnego serwisu.

Parametry doju pod stałą kontrolą


Otrzymaliśmy ostatnio najnowsze zalecenia dotyczące nastaw podciśnienia czy pulsacji w poszczególnych typach instalacji udojowych, w których ujęto także dojarki bańkowe. Zalecenia te powstały na bazie wskazówek, płynących z różnych ośrodków naukowych z całego świata, ale także z testów dynamicznych wykonanych za pomocą specjalistycznej aparatury, w naszej oborze testowej Hamra w Tumbie pod Sztokholmem. W przeprowadzanych badaniach śledzi się m.in. wahania podciśnienia pod strzykiem w ciągu całego doju, co pozwala na ustalenie optymalnego poziomu podciśnienia i nastaw pulsacji. W specjalistyczną aparaturę do przeprowadzania takich testów o nazwie VPR200 sukcesywnie wyposażamy naszych autoryzowanych dealerów. VPR 200 pozwala na sprawdzenie nie tylko nastaw podciśnienia czy pulsacji. Pozwala także na określenie, czy rutyny doju są prawidłowe, zwłaszcza te które dotyczą właściwej stymulacji krowy do doju.

Nie doić do ostatniej kropli mleka

r e k l a m a



Wielu dojarzy w Polsce popełnia poważny błąd, dążąc do wydojenia „do ostatniej kropli mleka”. Należy tego unikać, gdyż dojąc resztki mleka z najdłużej dojącej się ćwiartki wymienia, przedłużamy pustodój. Ostatnio zalecane jest zdjęcie aparatu udojowego przed ustaniem przepływu mleka. Ustala się limit zdjęcia, tam gdzie są dojarnie wyposażone w mierniki. I tak dla doju 2-krotnego, dla krów wydajnych hf zaleca się limit przepływu mleka do zdjęcia na poziomie 0,3-0,5kg/min, a przy doju 3 krotnym nawet 0,8 kg /min. W dojarce bańkowej i w innych typach, gdzie nie ma zaawansowanych urządzeń z pomiarem przepływu, zdjęcie w optymalnym momencie wymaga od dojącego dużego wyczucia, w którym momencie przerwać dój.


Odpowiedni poziom podciśnienia

Wysokość podciśnienia roboczego wyrażonego w kPa (kilopaskalach) determinuje sprawność doju – to znaczy im jest wyższa wartość podciśnienia roboczego, tym szybszy będzie dój, ale też wyższe podciśnienie zwiększa ryzyko zagrożenia mastitis, m.in. poprzez pustodój, które rośnie wraz ze wzrostem poziomu podciśnienia. Pustodój, czyli oddziaływanie podciśnienia na strzyk/ćwiartkę wymienia po ustaniu przepływu mleka, jest zjawiskiem nieuchronnym w standardowych dojarkach, gdyż w praktyce nie osiągnięto równego wydojenia wszystkich 4 ćwiartek. Ponieważ nie można wyeliminować tego zjawiska należy je ograniczać.

Poziom podciśnienia powinien więc być kompromisem pomiędzy funkcją sprawnego, szybkiego doju i w miarę bezpiecznego oddziaływania na wymię. W praktyce, w każdym gospodarstwie należy podjąć decyzję co jest priorytetem – szybkość doju czy zdrowie krów, w celu ustalenia górnego czy dolnego zakresu poziomu podciśnienia.


Typ dojarki Zalecany poziom podciśnienia
Dojarka bańkowa 42–44kPa
Dojarka rurociągowa w oborze uwięziowej (górnoprzewodowa) 48–50 kPa
Dojarnia dolnoprzewodowa
w hali udojowej
40–44 kPa
Dojarnia górnoprzewodowa (Midiline ) w hali udojowej 46–48 kPa


Istnieją różne zalecenia poziomu podciśnienia zależnie od położenia rurociągu mlecznego czy
bańki udojowej. Rozróżniamy obecnie 3 podstawowe typy położenia rurociągu mlecznego, do którego spływa mleko – w przypadku dojarki bańkowej role rurociągu pełni bańka na mleko. Dla dojarki rurociągowej w oborze uwięziowej, bardzo popularnej w Polsce rurociąg mleczny jest położony najwyżej, bo ok. 2 metry powyżej podłogi czyli ok. 1,5 m od wymienia. Dla instalacji w takich systemach zaleca się najwyższy poziom – 48 do 50 kPa w rurociągu mlecznym (z wyjątkiem urządzeń, które mają funkcje stabilizacji podciśnienia, jak np. DeLaval MU480). Stosunkowo wysoki poziom podciśnienia jest konieczny dla sprawnego odprowadzenia mleka bez dużych spadków podciśnienia w kolektorze aparatu udojowego.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a