r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak przygotować ziemniaki do schłodzenia?

Uprawa Ziemniaki
Data publikacji 19.11.2019r.

Dobra jakość ziemniaków jest podstawowym wymogiem stawianym przez rynek przetwórstwa i cenną kartą negocjacyjną rolnika. Jakie standardy należy zachować, aby odpowiednio przygotować bulwy do schłodzenia i ograniczyć ryzyko strat jakości na etapie ich długotrwałego przechowywania?

Skontroluj bulwy przed zasypem

r e k l a m a

Zanim ziemniaki trafią z pola do przechowalni, czeka je etap czyszczenia, sortowania i kontroli jakości. Ta ostatnia czynność ma ogromne znaczenie dla powodzenia procesu długotrwałego przechowywania bulw. Wiedza o jakości i kondycji produktu na etapie zasypu jest niezbędna do podejmowania właściwych decyzji w zarządzaniu klimatem przechowalni. Dobrej jakości surowiec, zbierany w sprzyjających warunkach pogodowych, będzie mniej wymagający w przechowaniu niż mokry, z mechanicznymi uszkodzeniami, czy zarzewiem chorób. Jakość bulw przed zmagazynowaniem trzeba kontrolować wykonując próby na etapie zbiorów (jakość kopania) i zasypu do przechowalni (weryfikacja poziomu obić i uszkodzeń).

Rozpocznij fazę suszenia i gojenia

Faza ta trwa ok. 2–3 tygodni i powinna się rozpocząć jak najszybciej, po zasypaniu pierwszej części przechowalni z uwagi na potencjalną obecność mokrych bulw. To etap nie tylko osuszania ziemniaków, ale również usuwania wydzielanej przez nie wilgoci oraz ciepła i dwutlenku węgla, powstałego w procesie ich oddychania. Przeprowadzony w niewłaściwy sposób, zwiększa ryzyko pogorszenia jakości produktu oraz rozwoju chorób przechowalniczych zwiększających straty. Jak tego uniknąć?
  • rozpocznij intensywne wietrzenie bulw (uwaga - nadmiar wentylacji może powodować ubytek w ich masie);
  • do suszenia użyj powietrza, które ma niższy punkt rosy od punktu rosy suszonych ziemniaków (punkt rosy jest to temperatura, w której może rozpocząć się skraplanie powietrza);
  • utrzymuj temperaturę bulw na poziomie 12–16°C (jeśli temperatura zwiezionych z pola ziemniaków nie przekracza 10°C, ogrzej je maksymalnie do 12°C);
  • bulwy możesz ogrzewać za pomocą grzejników lub powietrzem zewnętrznym (uwaga na punkt rosy tego powietrza);
  • skontroluj ręcznie poziom wysuszenia bulw na pryzmie, sprawdzając bulwy na głębokości 50 cm od góry zasypu;
  • rejestruj podstawowe parametry dotyczące klimatu przechowalni (zmiany temperatury bulw, ilość godzin wentylacji na dobę, zmiany wilgotności względnej, zmiany stężenia CO2, temperatury kanałów) oraz zewnętrznych warunków pogodowych.

Warunki gojenia i dojrzewania bulw

r e k l a m a

To faza, w której dochodzi do wygojenia ran skórki ziemniaka powstałych na etapie zbiorów, transportu i zasypu do przechowalni. Ewentualne uszkodzenia powinny się zabliźnić. Skórka ziemniaka ulega wówczas skorkowaceniu, co ogranicza nadmierne parowanie wody z bulw i zapobiega wniknięciu w nie szkodliwych mikroorganizmów. Faza ta trwa od 10 do 21 dni w zależności od temperatury powietrza zewnętrznego oraz odmiany ziemniaków. Im wyższa jest temperatura, tym okres gojenia będzie krótszy. Jakie warunki w przechowalni decydują o prawidłowym przebiegu gojenia i dojrzewania bulw?
  • utrzymuj temperaturę powietrza w przechowani na poziomie 12–18°C oraz jego względną wilgotność w przedziale 95–98%;
  • unikaj fluktuacji temperatury w przechowalni oraz utrzymywania jej wyższych wartości w dłuższym okresie czasu z uwagi na ryzyko rozwoju procesów gnilnych w pryzmie.

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP
Zdjęcie: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody