Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak ustrzec się przed parchem zwyczajnym ziemniaka?

Uprawa Ziemniaki
Data publikacji 06.06.2019r.

Warunki glebowe powodują, że parch zwykły występuje w większym lub mniejszym nasileniu zawsze. Zdarzają się jednak sezony, czego przykładem był rok 2014, wyjątkowo sprzyjające rozwojowi parcha zwykłego ziemniaka. Poza słabymi piaszczystymi glebami parchowi sprzyjają suche i ciepłe stanowiska i generalnie niedobór opadów.

Ważnym czynnikiem korzystnym dla parcha zwykłego są gleby alkaliczne, zwłaszcza świeżo zwapnowane. Trzeba jednak wiedzieć, że bakterie z rodzaju Streptomyces powodujące parcha zwykłego infekuje w dość szerokim zakresie pH gleby od 5,2 do 8,0. Rozwojowi parcha sprzyja stosowanie nie rozłożonego, słomiastego obornika. 

Parch poraża, gdy sucho w fazie tuberyzacji 

Wymienione korzystne dla bakterii czynniki powodują nasilenie występowania choroby, ale czynnikiem decydującym o silnej infekcji są przede wszystkim niedobory wody w okresie wytwarzania bulw (tuberyzacji). Źródłem saprofitycznych bakterii powodujących parcha zwykłego są resztki po wcześniej uprawianych ziemniakach, chore bulwy i gleba. Bakteria najlepiej rozwija się w czasie wiązania bulw przez ziemniaki, kiedy jest sucho i temperatura powietrza sięga 30 st. C. 

Bakterie wnikają do bulwy przez przetchlinki, aparaty szparkowe oraz młodą, niewykształconą skórkę. Bulwy reagują tworzeniem bariery wokół uszkodzeń (warstw korka). Jeżeli bariera zostanie przełamana, to wytwarzane są kolejne warstwy dopóki penetracja bulwy przez bakterie nie zostanie zahamowana.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a