r e k l a m a

Partner serwisu

Korzenie – najsłabsze ogniwo rośliny w czasie przymrozków

Uprawa
Data publikacji 03.11.2020r.

O mrozoodporności i zimotrwałości decyduje w dużym stopniu genetyka roślin, ale te cechy mocno modyfikuje agrotechnika i czynniki środowiskowe. Duże znaczenie ma termin i gęstość siewu, zbilansowane nawożenie, jesienna regulacja rzepaku, dokarmianie dolistne i biostymulacja roślin ozimych.

r e k l a m a

W innym artykule przedstawiamy niepokojące informacje o sporej presji jesiennych szkodników i chorób w oziminach. Uszkodzenia roślin, zwłaszcza żerowanie śmietki kapuścianej w rzepaku, mocno osłabia mrozoodporność i zimotrwałość, a niestety obserwowane głębokie zejście stonki ziemniaczanej na zimowanie, hipotetycznie wskazuje, że szkodnik przeczuwa srogą zimę.

Hartowania czas start

Ze strony agrotechniki niewiele da się już dla roślin zrobić. Zależnie od pogody w najbliższych tygodniach można oczywiście wspomóc je dokarmianiem dolistnym i stosowaniem biostymulatorów, ewentualnie wykonać potrzebne zabiegi ochronne. Na tę chwilę najwięcej zależy od pogody, która wprowadzi rośliny w proces hartowania poprzedzonego prehartowaniem roślin.

Jak wiemy i obserwujemy, w każdym sezonie pogoda jest nieprzewidywalna, a to od jej przebiegu zależy ostatecznie jak duże spadki temperatur wytrzymają rośliny. Jakie warunki pogodowe są optymalne dla hartowania roślin? Podstawowym jest stopniowe obniżanie się temperatury, na końcu z lekkimi przymrozkami w nocy. To sprzyja tzw. prehartowaniu roślin, które w takich warunkach wyhamowują wzrost wydłużeniowy. Zmniejsza to zużycie energii na przyrosty, a trwająca, ale schłodzona asymilacja sprzyja zagęszczaniu soków komórkowych.

Powoli ten proces już w niektórych rejonach następuje, bo w etap prehartowania rośliny wchodzą po spadku temperatury poniżej 15 st. C w czasie dni słonecznych lub poniżej 10 st. C w czasie dni pochmurnych. Na tym etapie rośliny nie nabywają jeszcze wyraźnego wzrostu mrozoodporności, ale oszczędzają energię (wyhamowany wzrost wydłużeniowy) i umożliwiają potem prawidłowe zahartowanie się roślin...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody