r e k l a m a

Partner serwisu

Monitoring Suchej Masy kukurydzy pomaga uzyskać kiszonkę dobrej jakości

Uprawa Kukurydza, zboża
Data publikacji 02.09.2019r.

„Ekspert Kiszonkowy” to program realizowany przez firmę Limagrain i jest skierowany dla hodowców bydła mlecznego. Jego celem jest pomoc w przygotowaniu kiszonek o jak najlepszej jakości. Dzięki działającym na terenie naszego kraju dwóm mobilnym laboratoriom ustalana jest dojrzałość kukurydzy i zawartość w niej suchej masy. Regularne badania odbywają się w dwudziestu lokalizacjach w Polsce. Wyniki publikowane są w specjalnym serwisie internetowym.

Monitoring suchej masy prowadzony jest przez Limagrain w tym roku już po raz czwarty. Badane są plantacje kukurydzy znajdujące się w dziesięciu stacjach COBORU oraz dziesięciu gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka. Pierwsze analizy zostały wykonane w pierwszej dekadzie sierpnia. W każdy czwartek w określonych lokalizacjach są pobierane próby sieczki do badania. Dzień później dostępne są bezpłatnie wyniki analiz prezentowane na stronie www.lgseeds.pl w zakładce ekspert kiszonkowy.

Na południu gotowa do zbioru

r e k l a m a

Pierwsze pomiary na północy kraju pokazały, że było zbyt wcześnie, aby rozpocząć ścinanie kukurydzy. Zawartość suchej masy wynosiła w pierwszej połowie sierpnia 23–24%. Na południu było około 30%. Pod koniec sierpnia odmiany z grupy wczesnej i średnio wczesnej były gotowe do zbioru na południu i w centralnych rejonach kraju. Monitoring będzie prowadzony tak długo aż nie zakończy się zbiór plantacji kukurydzy w gospodarstwach, gdzie prowadzone jest sprawdzanie zawartości suchej masy – opowiada Marek Kostrzewski z Limagrain Polska.

Prowadzenie monitoringu możliwe jest dzięki mobilnym laboratoriom LG Lab., które wykorzystują technologie NIR. Są to niewielkie urządzenia wyposażone w skaner, który wysyła światło w postaci niskiej wiązki podczerwieni. Pomiary są dokonywane w oparciu o ilość odbijanego światła przez sieczkę kukurydzy. Na tej podstawie obliczana jest zawartość suchej masy. Na rynku działa sporo takich urządzeń jednak, jak zapewnia Limagrain, poprawny wynik jest otrzymywany tylko pod warunkiem właściwej kalibracji.

Optyczny czujnik wyniki pomiarów przesyła do tabletu. Posiada on specjalne oprogramowanie, które przetwarza zbierane dane. Wyniki są wyświetlane na ekranie i przesyłane do elektronicznego systemu Limagrain. Firma umieszcza je następnie w internetowych bazach, które są bezpłatne dla wszystkich hodowców. 


Aby określić zawartość suchej masy w kukurydzy niezbędne jest w pierwszej kolejności pobranie próby do badań. W tym celu wycinanych jest kilka reprezentatywnych roślin. Wybranie najlepszych i najbardziej suchych dałoby nieobiektywny wynik. Przy tworzeniu próby uwzględniana jest też pora dnia oraz opady deszczu, które mogą zaniżać suchą masę.



Sieczka kukurydzy wykonywana jest za pomocą elektrycznego rębaka do gałęzi. To urządzenie zapewnia materiał porównywalny z sieczką, jaka jest otrzymywana dzięki pracy sieczkarni

 

Monitoring prowadzony jest przez kilkuosobowy zespół. Dla jego prowadzenia pracują dwa LG Laby. Jedno odpowiada za północ, drugie za południe kraju. Do urządzeń z poszczególnych plantacji sieczka jest dowożona przez poszczególnych członków zespołu. Każdy z nich wyposażony jest w specjalną lodówkę, w której próby kukurydzy są dostarczane. Przewożenie sieczki w wysokiej temperaturze mogłoby spowodować, że utraciłaby swoje pierwotne parametry. W podręcznej chodziarce temperatura wynosi 8 st. C. 



Pomiar zawartości suchej masy nie jest skomplikowany. Składa się z dwóch badań. Wystarczy w szklany próbnik wsypać 200–300 g sieczki. Wyciągana jest wartość uśredniona a cały proces trwa około 1 min


Wyniki są wyświetlane przez specjalny program na ekranie tabletu. Są przesyłane do systemu Limagrain. Następnego dnia są publikowane w serwisach i na stronach internetowych

 

Gwałtowne dojrzewanie

Sezon dla kukurydzy jest bardzo trudny. Według danych IUNG, około 80% areału na terenie kraju zostało w mniejszym bądź większym stopniu dotknięte suszą. Widok plantacji sięgających zaledwie 1–1,2 m nie jest odosobniony. My monitorujemy zawartość suchej masy wyłącznie w odmianach LG. Te przeznaczone do przygotowania paszy wykazują znaczną odporność na suszę. Są one bezpośrednio dedykowane do przygotowania kiszonki dla bydła i jego potrzebom żywieniowym. Są to więc odmiany o podwyższonej strawności włókna. Wysokie temperatury, jakie wystąpiły pod koniec sierpnia spowodowały przyśpieszenie dojrzewania kukurydzy. Zwykle parametr suchej masy o tej porze zwiększa się o 0,5% dziennie. Podczas upałów sięgających 30 st. C proces ten odbywa się z prędkością od 1 do 1,5% dziennie – tłumaczy Kostrzewski.

Limagrain zwraca uwagę, że na zawartość suchej masy w kukurydzy ogromny wpływ na wysokość cięcia roślin. Im wyższa, tym większa będzie zawartość wody. Firma rekomenduje ścinanie kukurydzy na wysokości 10–15 cm. Dzięki temu rolnik otrzyma sieczkę z odpowiednią zawartością suchej masy oraz skrobi. Na te parametry wpływ ma także typ gleby, na jakiej uprawiana jest plantacja, stopień nawożenia, termin siewu oraz FAO. 

Aparaty LG Lab., co roku podają coraz bardziej dokładne wyniki badań zawartości suchej masy. Wszystko dlatego, że poddawane są specjalnej kalibracji. Podawane wyniki podczas sezonu są zapisywane a badane próbki sieczki są suszone i w specjalnych pojemnikach dostarczane do laboratorium, które znajduje się w Holandii. Tam są jeszcze raz sprawdzane i analizowane pod kątem zawartości parametrów. Wyniki dotyczące suchej masy są porównywane z pomiarami, które zostały wykonane na aparacie LG Lab. Dzięki temu możliwe jest takie ustawienie urządzenia, aby pomiar był jak najbardziej zbliżony do badań laboratoryjnych. 

Wyniki monitoringu zawartości suchej masy, jaki prowadzi firma Limagrain będą także publikowane na łamach „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.



Tomasz Ślęzak
fot. Tomasz Ślęzak

 

 

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody