r e k l a m a

Partner serwisu

3 przepisy na dania z młodą kapustą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 15.06.2019r.

Przyszedł czas na młodą kapustę! Jak serwować ten sezonowy i długo wyczekiwany  przysmak? Oto 3 niezawodne przepisy z młodą kapustą.

Tarta z młodą kapustą

r e k l a m a

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 żółtka.
Składniki na farsz:
  • 1/4 główki młodej kapusty,
  • 4 plasterki boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki żółtego sera startego na tarce,
  • 2 jajka + 2 białka.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę na tartę i wstawić do lodówki na 30 minut. Kapustę poszatkować, zalać wodą, posolić i gotować 5 minut, odcedzić na sicie. Cebulę posiekać, zeszklić, dodać boczek pokrojony w kostkę. Przestudzoną kapustę wymieszać z boczkiem i cebulą, dodać 2 jajka, ser, sól, pieprz i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na tartę i zapiekać około 30 minut, aż zacznie brązowieć.

Pieczeń z młodą kapustą

r e k l a m a

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty,
  • 600 g mięsa mielonego,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • 1 cebula.

Wykonanie: Kapustę posiekać na szatkownicy, zalać wodą i obgotować przez 5 minut. Wystudzić, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Mięso wymieszać z kapustą, cebulą, jajkami, mąką, przyprawami. Dobrze wyrobić. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 170°C


Sajgonki z farszem z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego,
  • 100 g mięsa z indyka,
  • 1/4 główki młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • olej.

Wykonanie: Kapustę drobno posiekać i gotować 5 minut, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić. Dodać zmielone mięso. Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa, poddusić. Dodać kapustę i całość dusić, aż warzywa zmiękną. Papier ryżowy zanurzyć na 2 sekundy w wodzie, każdy osobno. Ułożyć porcje farszu, składać według instrukcji na opakowaniu i zwinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Sajgonki podawać gorące.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody