StoryEditorWiadomości rolnicze

Babcina szarlotka

12.06.2014., 12:06h
Składniki: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek, 10 łyżek oleju, 6 jajek, cynamon, cukier puder.  

Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na części i posypujemy cynamonem. Ubijamy jajka, dodajemy cukier, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta, układamy na nim jabłka z cynamonem, a następnie wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem – jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 12:08