StoryEditorWiadomości rolnicze

Placek krówka

25.08.2014., 12:08h
Składniki na biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na masę: 1 budyń waniliowy, 1 i 1/2 szkl. mleka, 1 kostka masła lub margaryny, 1 puszka masy krówkowej, 200 g płatków migdałowych, 1 łyżka masła klarowanego.

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. Przygotowujemy masę. Budyń gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i masę krówkową z puszki. Biszkopt studzimy i przekrawamy poziomo na pół, wykładamy 3/4 masy, po czym przykrywamy biszkoptem. Smarujemy resztą masy. Masło roztapiamy i lekko podsmażamy na nim płatki migdałowe. Ciepłe płatki wykładamy na masę i wstawiamy do lodówki (dzięki temu płatki się ładnie wtopią w masę).

 

Katarzyna Kosmala 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 17:10