StoryEditorPrzepisy

Przepis na chlebek bezglutenowy

21.03.2020., 18:03h
Niektórzy muszą spożywać pieczywo bezglutenowe ze względów zdrowotnych. Ale można go również spróbować ze względu na smak. Zwłaszcza, że upieczenie domowego chleba bezglutenowego nie jest trudne. A przy tym taki chlebek bezglutenowy będzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu. Jak upiec domowy chleb bezglutenowy? 

Składniki potrzebne do przygotowania chleba bezglutenowego

Składniki na chlebek:
  • 6 jajek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 150 g pestek dyni,
  • 100 g ziaren słonecznika,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 30 g maku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak upiec domowy chleb bezglutenowy?


Wykonanie:
Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały zemleć.
Jajka utrzeć mikserem, dodać oliwę i utrzeć ponownie.
Dodać zmielone orzechy i migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka, sól i wyrobić masę.
Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w temperaturze 160°C.
Wyjąć na kratkę. Spożywać po ostudzeniu.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 10:38