StoryEditorWiadomości rolnicze

Wigilijne gołąbki

09.12.2016., 17:12h
Składniki: 1 główka sparzonej kapusty, 2 szklanki kaszy perłowej lub ryżu, 2 duże cebule, 6 łyżek gotowanych i pokrojonych w kostkę grzybów suszonych, 2 łyżki masła, 1/2 łyżki mąki, 1 litr żuru żytniego, sól, pieprz, kwaśna śmietana.


Wykonanie:
Kaszę lub ryż gotujemy na sypko. Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy grzyby. Wszystko mieszamy. Farsz nakładamy na liście i zwijamy je. Wkładamy do brytfanny i zalewamy żurem, po czym dusimy pod przykryciem, aż gołąbki zmiękną, a żur się zagęści. Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę

Przepis nadesłała: Anna Piontkowska  (Mikulice)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 16:44