StoryEditorWiadomości rolnicze

Botwinka w niecodziennym wydaniu

16.07.2020., 11:07h

DORSZ POD PIERZYNKĄ Z BOTWINKI

Składniki:

  • 4 płaty dorsza,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Wykonanie:
Dorsza ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i położyć na nim kawałki masła. Zapiekać 25–30 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie rozgrzać masło klarowane, przecisnąć przez praskę czosnek, poddusić, dodać posiekaną botwinę i dusić jeszcze chwilę. Gdy ryba zacznie nabierać kolorów, na każdy kawałek wyłożyć botwinkę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 5 minut.

RISOTTO Z BOTWINKĄ I BOBEM

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu do risotto,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 2 ząbku czosnku,
  • 1 dymka,
  • około 1/2 l bulionu,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 1/2 szklanki młodego bobu,
  • 1 łyżka śmietany.

Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać przeciś...

Pozostało 52% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 01:42