OMLET À LA NALEŚNIK
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka wody,
- 5 plastrów szynki,
- 10 dag żółtego sera,
- 1 pomidor,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Wykonanie: Rozbić jajka, dodać sól, pieprz, mąkę i wodę. Dokładnie ubić. Pokroić szynkę i pomidora w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Wlać masę na rozgrzaną patelnię, dodać ser, pomidora i szynkę. Przykryć patelnię pokrywką. Piec na wolnym ogniu do zrumienienia.
NALEŚNIK Z PIEKARNIKA
Składniki:
- 1 l mleka,
- 4 jajka,
- około 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 50 g masła.
Wykonanie: Ubić lekko jajka i cukier. Dodać sól i mleko, powoli, partiami mąkę, a na koniec – stopione masło. Można również nałożyć odrobinę masła na ciasto naleśnikowe wyłożone już na blasze. Odstawić ciasto na mały „odpoczynek” na czas nagrzewania się piekarnika. Wlać ciasto na blachę o wyższych brzegach, która jest wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec 25 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku o temperaturze 225°C lub na termoobiegu w temperaturze 200°C, na drugim od dołu poziomie. Podawać na ciepło lub zimno z jagodami i miodem. Naleśnik świetnie komponuje się ...