Dwanaście, a nawet sześć
Dane te nie dotyczą jedynie
polskich dzieci. Takie
liczby już w 2016 roku podawało
Amerykańskie Towarzystwo
Kardiologiczne
(AHA). Alarmowało, że
dzieci w przedziale wiekowym
2–19 lat jedzą nawet
20 łyżeczek cukru w ciągu
dnia. Zalecenia Światowej
Organizacji Zdrowia
(WHO) wobec tych przerażających
liczb są jednoznaczne.
Eksperci są zdania,
że dziennie powinno
się spożywać tych łyżeczek
najwyżej 12. To równa się
mniej więcej 50 g cukru.
AHA idzie nawet dalej. Mówi, że dzieci pomiędzy 2. a 18. rokiem życia powinny zjadać mniej niż 6 łyżeczek cukru dziennie. Chodzi o cukier dodany, to znaczy inny niż ten występujący naturalnie w produktach. Towarzystwo zalecało też, by dzieci do 2. roku życia nie spożywały cukru w ogóle!
Te 6 łyżeczek to około 25 g cukru albo inaczej 100 kalorii. Dzieci i nastolatki powinny też ograniczać spożycie słodzonych napojów do... szklanki tygodniowo!
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ma też zalecenia dla dorosłych. Twierdzi, że kobiety powinny zjadać nie więcej niż 6 łyżeczek cukru (25 g) dziennie, a mężczyźni – nie więcej niż 9 (37 g). ...