DYNIA W BOCZKU
Składniki:
- 1 dynia,
- 20 plasterków boczku jak najcieniej pokrojonego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- tymianek.
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały.
Dynię polać oliwą, posypać mieszanką przypraw i wymieszać. Każdy słupek
zawinąć w plaster boczku. Piec roladki 20–30 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia pilnować, żeby się za mocno nie przypiekły.
KASZOTTO ORKISZOWE Z KURKAMI
Składniki:
- 1 szklanka kaszy orkiszowej,
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki tartego parmezanu.
Wykonanie:
Kaszę ugotować
w dwóch szklankach
osolonej wody
z dodatkiem masła. Cała
woda powinna się wchłonąć.
Kurki obrać i obgotować
w wodzie, odcedzić.
Cebulę drobno posiekać,
a czosnek przecisnąć
przez praskę. Masło rozpuścić
(1 łyżka) i zeszklić
cebulę z czosnkiem. Gdy
cebula zmięknie, dodać
obgotowane kurki. Doprawi...