StoryEditorWiadomości rolnicze

Idzie jesień – czas na dynię

09.09.2020., 15:09h

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ DYNIĄ I KURCZAKIEM

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 150 g dyni (najlepiej Hokkaido),
  • 5 łyżek ziaren słonecznika,
  • kulka sera mozzarella,
  • liście rukoli.

Wykonanie:
Filet natrzeć przyprawami, olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie. Dynię obrać, pokroić na kawałki, posypać przyprawami i zeszklić na patelni grillowej z dodatkiem tłuszczu. Mozzarellę pokroić w plastry. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Upieczony filet pokroić na plastry. Na talerzu ułożyć kurczaka, dynię, mozzarellę, liście rukoli. Skropić oliwą z oliwek i posypać słonecznikiem.


PULPETY Z INDYKA Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • około 150 g dyni,
  • natka pietruszki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (ukwaszonej),
  • 1 łyżka masła.

Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami mą...

Pozostało 51% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 07:04