BEZGLUTENOWA TARTA NA ZIELONO ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM
Składniki na ciasto:
- 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki smalcu.
- 3 żółtka,
- 3 białka plus 1,
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g żółtego sera startego na tarce,
- 2 łyżki śmietany,
- ok. 10 szparagów,
- 100 g szpinaku,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować,
wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak
podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną
w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek
cukinii odrzucamy). Szparagom odłamać twardą końcówkę
(ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić.
Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami,
śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać
z pianą. Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć
sz...