ROGALE NA ŚWIĘTEGO MARCINA
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 3 żółtka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki cukru, szczypta soli,
- 3 łyżki masła + 200 g miękkiego masła (do wałkowania).
Składniki na nadzienie:
- 300 g białego maku,
- 100 g masy marcepanowej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g zblanszowanych migdałów,
- skórka z jednej cytryny,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- gorąca woda,
- posiekane blanszowane migdały do posypania.
Wykonanie: Do pół szklanki mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym. Trzy łyżki masła roztopić w małym rondelku. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i żółtka. Wyrobić sprężyste ciasto. Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Jedną trzecią masła ...