StoryEditorWiadomości rolnicze

Olej palmowy – utwardzony szkodzi

24.07.2020., 12:07h
Olej palmowy. Dla jednych – cudowny surowiec, dla innych – składnik, który trzeba wytropić w produkcie, by koniecznie odłożyć go na półkę. Może być źródłem brakujących nam witamin, ale i szkodliwych substancji. O co chodzi z olejem palmowym?

Na świecie głośno jest o nim od dawna – przede wszystkim za sprawą organizacji zajmujących się ekologią. Wielkie uprawy w krajach Azji Południowo-Wschodniej przyczyniają się bowiem do masowej wycinki lasów deszczowych. Ale olejowi palmowemu przyglądają się też od kilkunastu lat naukowcy. W Polsce jest o nim głośniej za sprawą petycji, która trafiła niedawno do Sejmu. Zawiera „prośbę o znowelizowanie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia poprzez wprowadzenie artykułów zakazujących produkcji i sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej produktów spożywczych zawierających rakotwórczy olej palmowy”.

Znany od 5000 lat
Na jednym z zachodnich portali medycznych w artykule o oleju palmowym doliczyłam się osiemnastu różnych jego nazw. Głównie w języku angielskim i francuskim: Palm oil, Huile de Palme, Aceite de Palma. Skąd się bierze ten tak popularny składnik naszego pożywienia?

Olej palmowy produkowany jest z mięsistych owoców palmy, która nosi nazwę olejowca gwinejskiego. Nierafinowany olej palmowy nazywa się czasem czerwonym olejem palmowym ze względu na jego czerwonawy kolor. Ojczyzną olejowca gwinejskiego jest zachodnia i po...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 00:49