LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
- 150 ml śmietany,
- pieprz,
- 50 g żółtego sera startego na małych oczkach,
- świeży szczypiorek.
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru
i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na
15 minut. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto.
Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki
oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia
pod przykryciem. Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych
części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu
rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron
na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Na każdy placek nakładać
śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym
szczypiorkiem.
KOPYTKA Z SOSEM ŚMIETANOWO-CYNAMONOWYM
Składniki na ciasto:
-
...