HAMANTASZE, CZYLI USZY HAMANA
Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła,
- 180 g cukru,
- 4 łyżki mleka,
- 2 jajka,
- 200 g mielonych migdałów,
- 250 g mąki.
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka zmielonego maku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 70 g rodzynek,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- skórka starta z jednej cytryny.
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15– 20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
GEFILTE FISZ, CZYLI RYBA PO ŻYDOWSKU
Składniki:
- 1 kg ryby słodkowodnej,
- 3 cebule,
- 1/2 szklanki mąki macowej (albo macy drobno zmielonej),
- 3 ubite jajka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4 łyżeczki soli,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na wywar:
- 3 marchewki,
- 1 seler,
- 1 pa...