ZUPA ŚLEDZIOWA NA ZIMNO
Składniki:
- 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
- 1/2 l wody,
- 200 g gęstego kefiru,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 100 g gęstej śmietany,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- cebula, 3–4 ziemniaki,
- sól do smaku.
ŚLEDZIK W CIEŚCIE
Składniki:
- 4 filety śledzi (matiasy),
- 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
- 1 czerwona cebula lub szalotka,
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- sól,
- pieprz do smaku,
- 1 jajko.
Wykonanie: Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami. Na rozwiniętym cieście rozłożyć m...