ŻEBERKA W MARYNACIE MIODOWEJ PIECZONE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 200 g śliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju,
- 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie: Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę. Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.
KRUCHE TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI POD KRUCHĄ BEZĄ
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 10 drobno pokrojonych śliwek.
Składniki na bezę:
- 2 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. P...