Tymczasem w Afryce i podobnych rejonach świata, rolę zboża chlebowego i pastewnego spełnia sorgo ziarnowe zajmujące ponad 50 mln ha. Sorgo ziarnowe należy do gatunku (Sorghum bicolor L. Moench) z rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Poza tym jest kserofitem tzn. przystosowanym do suchych warunków. Posiada silnie rozwinięty system korzeniowy pozwalający na pobieranie wody z dużej głębokości. Na liściach i łodygach wytwarza wosk chroniący przed nadmierną ewaporacją.
Ziarno doskonałe na mąkę bezglutenową
Warto zatem sprawdzić w polskich warunkach możliwości i opłacalność uprawy sorgo ziarnowego. Można je wykorzystać w produkcji mąki bezglutenowej lub bioetanolu, a słomę można przeznaczać na cele energetyczne do spalania w formie pelletu lub brykietów. Dotychczas ziarno sorgo przeznaczane do produkcji pokarmów bezglutenowych (niskobiałkowych i żywności funkcjonalnej) jest importowane z krajów Bliskiego Wschodu. Takie pokarmy zawierają cenne aminokwasy: lizynę i tryptofan, witaminy z grupy B oraz dużą ilość magnezu i cynku. Całkowicie są pozbawiona glutenu i dlatego są bezpieczne dla alergików i osób cierpiących na nietolerancję pokarmową czy też celiakię. Wyroby ...