LENIWE PIEROGI
Składniki:
- 1/2 kg bialego sera,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka tartej bułki,
- sól.
KLUSKI Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 1/2 kg mąki,
- 1 kg boczku wędzonego (surowego),
- 2 cebule,
- sól.
Wykonanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odcisnąć z masy wodę, a powstałą mączkę dołożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, wyrobić ciasto. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli. Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nakładać do niej kluski. Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Pokroić drobno boczek, przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać tym kluski. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
KLUSKI Z KASZY GRYCZANEJ ...