StoryEditorWiadomości rolnicze

Szybki obiad na czas kwarantanny

24.04.2020., 12:04h


LENIWE PIEROGI

Składniki:

  • 1/2 kg bialego sera,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • sól.
Wykonanie: Rozdrobnić ser. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do sera. Dodać trochę soli, mąkę i wszystko wymieszać. Ubić białka i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Położyć ciasto na posypaną mąką matę. Uformować wałki grubości 3 cm i pokroić je na kawałki długości 3 cm. Kluski wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną, wyjąć na talerz. Zrumienić na suchej patelni bułkę tartą, dodać masło i polać kluski.



KLUSKI Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 kg boczku wędzonego (surowego),
  • 2 cebule,
  • sól. 

Wykonanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odcisnąć z masy wodę, a powstałą mączkę dołożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, wyrobić ciasto. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli. Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nakładać do niej kluski. Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Pokroić drobno boczek, przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać tym kluski. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą. 


KLUSKI Z KASZY GRYCZANEJ ...
Pozostało 40% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 10:30