StoryEditorWiadomości rolnicze

W Świniarcu gęsina nie tylko na Świętego Marcina

22.02.2022., 09:02h
Andrzej Jurkiewicz gospodaruje na ponad 20 ha we wsi Świniarc w gminie Grodziczno w powiecie nowomiejskim. Rolnik rocznie odstawia do uboju w firmie Animex Iława około 15 tys. gęsi oraz 4,2 tys. indyków. Gęsi nie są wymagające pod względem utrzymania, jednak potrzebują dostępu do trawiastych wybiegów.

warmińsko-mazurskie

– Gęsi odchowujemy w oparciu o umowy kontraktacyjne, w których zapewniona jest dostawa pisk­ląt oraz odbiór odchowanych i utuczonych gęsi. Gwarancja dostawy piskląt zapewnia, że są wolne od salmonellozy i innych chorób zakaźnych. Cena pisklęcia powinna być taka sama jak cena 1 kg żywca, czyli około 8 zł. Tak było w 2020 roku. Rok 2021 okazał się dla nas lepszy, gdyż otrzymaliśmy 10 zł za kilogram żywca. Niestety, koszty produkcji nieuchronnie rosną – rozpoczyna rozmowę Andrzej Jurkiewicz.

Odchów gęsi trwa 15–16 tygodni. W tym czasie uzyskują 6–7 kg masy ciała. Wydajność rzeźna wynosi 67–68%, czyli tuszka waży około 5,5 kg. Gęsi to produkcja sezonowa – wstawienia gąsiąt rozpoczynają się w marcu, a pierwszy ubój następuje w czerwcu.

– W każdym roku mamy trzy cykle po 5 tys. sztuk każdy. Cykl podzielony jest na dwa okresy. Początkowy odbywa się w wychowalni, drugi w budynku inwentarskim połączonym z wiatą na świeżym powietrzu – opowiada hodowca.

Utrzymanie gęsi

Najlepszą ściółką dla gęsi są słoma żytnia i pszenna. Najważniejsze, aby była sucha, wolna od zagrzybienia i pleśni. Po przywiezien...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 11:00