Pieróg jaglany brzózański
Zofia Woś z Brzózy Królewskiej w gminie Leżajsk na Podkarpaciu, przysłała przepis na pieczony pieróg jaglany z dodatkiem twarogu.– Pamiętam ten pieróg jeszcze z dzieciństwa. Na naszych terenach są bardzo słabe gleby, więc uprawia się tu tylko ziemniaki, żyto i proso. A skoro proso, to kasza jaglana, z której robimy na co dzień różne potrawy, między innymi pierogi gotowane. Natomiast pieroga jaglanego w drożdżowym cieście dawniej pieczono tylko od wielkiego święta. Najlepiej smakuje ciepły, tuż po wyjęciu z pieca. Wyjątkowy smak ma również w wersji pokrojonej i podsmażony na patelni na maśle. Dzisiaj pieróg jaglany na nowo wrócił do łask i jest pieczony częściej nie tylko przez starsze gospodynie, ale i te młodsze – opowiada Zofia Woś.
KGW z Brzózy Królewskiej gościło też z pierogiem jaglanym ...