CRUMBLE Z MALINAMI
Składniki na nadzienie:
- 1 kg malin,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 150 g masła.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruszonkę i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Formę wysmarować masłem, ułożyć maliny i posypać je cukrem, skropić sokiem z cytryny i posypać mąką ziemniaczaną. Lekko i delikatnie wymieszać. Na maliny zetrzeć zamrożoną masę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C do zrumienia.
SMOOTHIE Z MELONEM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 200 g truskawek,
- 200 g miąższu z melona (bez pestek),
- 150 ml soku z jabłek,
- łyżeczka soku z limonki albo cytryny,
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).
Wykonanie: Składniki przełożyć do blendera i utrzeć. Chłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- 1 kostka masła,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki kardamonu.
Składniki na piankę:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 170 g cukru pudru,
- 2 budynie śmietankowe b...