StoryEditorWiadomości rolnicze

Duży spadek zbiorów ziemniaków, ale więcej owoców. Jakie były zbiory w 2021 roku?

29.12.2021., 20:12h
Koniec roku kalendarzowego to czas podsumowań. GUS podsumował zbiory z mijającego roku i opublikował wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Z danych wynika, że zbiory w 2021 r. nie były ani jednoznacznie gorsze ani lepsze niż w 2020 r. Co pokazał raport GUS?

Czego rolnicy zebrali mniej w mijającym roku? 

Rok 2021 okazał się mniej łaskawy dla rolników pod względem zbioru zbóż, ziemniaków i warzyw gruntowych. Rezultaty zbiorów przedstawiają się następująco: 
  • zboża ogółem: 34,6 mln t, o 3% mniej niż w 2020 r.,
  • zboża podstawowe z mieszankami zbożowymi: 27 mln t, o 6% mniej niż w 2020 r.,
  • ziemniaki: 7,1 mln t, o 10% mniej niż w 2020 r., 
  • warzywa gruntowe: 3,8 mln t, o 1% mniej niż w 2020 r.
Powierzchnia uprawy zbóż w mijającym roku wyniosła według szacunków GUS 7,5 mln ha. To o 0,4 mniej niż w 2020 roku. Wzrosła za to powierzchnia upraw kukurydzy w Polsce, sięgając już niemal okrągłego 1 mln ha. Zbiory kukurydzy na ziarno oszacowano na 7,5 mln t, o 9% więcej niż rok temu. 
Tegoroczne warunki wegetacji nie sprzyjały ziemniakom. Przełożyło się to na nieregularne plonowanie, choć jakość bulw oceniono jako przeciętną. Powierzchnia uprawy ziemniaka w tym roku wynosiła ponad 200 tys. ha. To o około 100 tys. ha mniej niż w 2020 r. 
Pogoda nie sprzyjała także uprawie warzyw gruntowych. Największy spadek w tej grupie odnotowały warzywa ciepłolubne, takie jak pomidory czy ogórki. W 2021 r. zebrano o ok. 30% mniej ogórków (127 tys. t) i o 15% mniej pomidorów (158 tys. t). Zbiory pozostałych warzyw gruntowych oszacowano następująco:

  • kapusta: 687 tys. t, 
  • kalafiory: 138 tys. t,
  • cebula: 617 tys. t,
  • marchew: 637 tys. t,
  • buraki ćwikłowe: 239 tys. t,
  • pozostałe: 1,2 mln t. 

Zbiory owoców wciąż na wysokim poziomie 

Podobnie jak w ubiegłym roku, w 2021 r. wciąż utrzymywał się trend wysokich zbiorów owoców z drzew i krzewów. Według szacunków GUS, zbiory wyniosły:

  • owoce z drzew: 4,4 mln t, o 13% więcej niż w 2020 r.,
  • owoce z krzewów i plantacji jagodowych: 0,6 mln t, o 2% więcej niż w 2020 r.,
  • rzepak i rzepik: 3,2 mln t, o 2% więcej niż w 2020 r.,
  • buraki cukrowe: 15,5 mln t, o 4% więcej niż w 2020 r. 
Zróżnicowane warunki pogodowe w ciągu roku wpłynęły na owoce na różnych etapach ich dojrzewania. Ostatecznie udało się uzyskać zadowalające plony dobrej jakości. Produkcja poszczególnych owoców przedstawiała się następująco:

  • jabłka: 4 mln t, o 13% więcej niż w 2020 r.
  • gruszki: 69 tys. t, o 24% więcej niż w 2020 r.,
  • śliwki: 110 tys. t, o 10% więcej niż w 2020 r.,
  • wiśnie: 166 tys. t, o 9% więcej niż w 2020 r.,
  • czereśnie: 59 tys. t, o 19% więcej niż w 2020 r.,
  • brzoskwinie, morele, orzechy włoskie: 14 tys. t, o 16% więcej niż w 2020 r.
  • maliny: 104 tys. t, o 13% mniej niż w 2020 r.,
  • porzeczki ogółem: 152 tys. t, o 6,5% więcej niż w 2020 r.,
  • agrest: 9,5 tys. t, o 10% więcej niż w 2020 r.,
  • truskawki: 156 tys. t, o 8% więcej niż w 2020 r.,
  • pozostałe: 143 tys. t, 3% więcej niż w 2020 r.
Więcej niż w 2020 r. rolnicy zebrali także rzepaku i rzepiku oraz buraków cukrowych. Zbiory rzepaku i rzepiku oszacowano na 3,2 mln t, o ok. 2% więcej niż rok temu. Zwiększyła się także powierzchnia upraw tych roślin, osiągając niemal 1 mln ha. 
Buraków cukrowych zebrano w 2021 r. 15,5 mln t, czyli o 4% więcej niż w ubiegłym roku. Powierzchnia uprawy buraków także wzrosła w ostatnim roku i wynosiła 0,25 mln ha. 

Zuzanna Ćwiklińska
źródło danych: GUS
fot. Pixabay 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 12:22