r e k l a m a

Partner serwisu

Polska gęsina podbija światowe rynki

Wiadomości Świat
Data publikacji 26.11.2020r.

Polska to kraj, który znajduje się w czołówce producentów gęsiny w całej Unii. Utrzymujący się wysoki eksport sprawia, że pogłowie gęsi w Polsce stale się zwiększa.

r e k l a m a

Polska w czołówce krajów Unii Europejskiej

Polska zaliczana jest do wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W ostatnich latach notowany był dynamiczny wzrost pogłowia gęsi w Polsce. W latach 2016–2019 zwiększyło się ono o 23% do blisko 1,1 mln sztuk.

Wysoki eksport sprzyja wzrostowi pogłowia gęsi

Jak wskazuje Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR, rosnąca produkcja gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów. Polacy doceniają jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne.

Które kraje zasmakowały w polskiej gęsinie?

W ostatnich pięciu latach (2015–2019) krajowi przedsiębiorcy sprzedawali na rynki zagraniczne od 17 do 22 tys. ton gęsiny. Około 90% wolumenu eksportu tego asortymentu było kierowane na rynek unijny, w tym głównie do Niemiec. Walory smakowe polskiej gęsiny doceniają nie tylko europejscy konsumenci. Drugim co do wielkości jej rynkiem zbytu jest Hongkong. W 2019 r. wywieźliśmy tam 1,8 tys. ton tego mięsa.

Najbardziej popularnym gatunkiem gęsi w Polsce jest gęś biała kołudzka, stanowi ona około 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej.

Dlaczego gęsina jest taka dobra?

Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Mięso to jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Statystyczny mieszkaniec Polski konsumuje znacznie mniej gęsiny w porównaniu z mięsem kurzym czy indyczym, aczkolwiek, 17 lat jedliśmy rocznie 17 g gęsiny, a obecnie już 320 g.

Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay

Widziałeś już nasze video "Izydroy 2020 - które firmy są przyjazne rolnikom?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody