Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Japońskie bydło Wagyu - jak wygląda produkcja najdroższej wołowiny na świecie na Warmii i Mazurach?

Japońskie bydło Wagyu - jak wygląda produkcja najdroższej wołowiny na świecie na Warmii i Mazurach?
Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 12.11.2020r.

Dojeżdżając do miejscowości Ławice, nie sposób nie zauważyć obory, której dach pokrywają panele fotowoltaiczne, co wyróżnia ją wśród standardowych zabudowań w okolicy. Przed domem natomiast pasie się krowa Kizuna – czystorasowa wagyu pochodząca z Niemiec

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Pionierzy hodowli bydła wagyu w kraju

Pomysł hodowli bydła rasy wagyu zrodził się 3 lata temu podczas pobytu w Wielkiej Brytanii – wspomina Anna Węgłowska, która pomaga rodzicom w gospodarstwie, na co dzień zaś pracuje zawodowo. – Chcąc wykorzystać potencjał naszego gospodarstwa i jednocześnie stać się pionierami tej rasy w kraju, zdecydowaliśmy się rozpocząć hodowlę wagyu. Odwiedziliśmy trzy najlepsze i największe hodowle w Niemczech i ostatecznie w lutym br. zakupiliśmy krowę z cielęciem.
W gospodarstwie Grażyny i Waldemara Węgłowskich, którym aktywnie pomaga córka Anna, obecnie prowadzona jest dwukierunkowa produkcja zwierzęca w postaci produkcji mleka i hodowli bydła mięsnego.
Takie rozwiązanie zapewnia comiesięczne stabilne dochody, ale również ogrom pracy każdego dnia – podkreśla pani Grażyna, bowiem bydło utrzymywane jest w oborze uwięziowej.

Czerpią wiedzę od ekspertów z całego świata

r e k l a m a

Naszym celem jest zbudowanie stada zarodowego rasy wagyu oraz krzyżowanie go (w kolejnych pokoleniach) z rasą angus. Krowa miała 5 sesji pobierania oocytów i zapłodnienia in vitro wykonanych przez doświadczonych lekarzy weterynarii: Kamila Kossakowskiego i Arkadiusza Szkamelskiego z firmy Embriovet. Obecnie krowa jest także skutecznie zainseminowana. Produkcja zarodków in vitro jest metodą dużo bardziej efektywną od klasycznego embriotransferu. W zależności od potrzeb możemy dostosować skalę i sposób działania do planów rozwoju stada. Zabiegi pozyskiwania komórek jajowych przeprowadzamy co 4 dni. Zatem w ciągu miesiąca można pobierać średnio od 40 do 80 komórek od jednej krowy, z czego powstaje 15–30 zarodków z potencjałem do transferu lub mrożenia. Jako ciekawostkę dodam, że jestem w kontakcie z ekspertami w tej dziedzinie z Australii, Japonii, Kanady i Niemiec. Niestety, koronawirus pokrzyżował nieco plany, gdyż chciałam odbyć kolejny wyjazd, aby poszerzyć swoją wiedzę – podkreśla rozmówczyni.

Czym charakteryzuje się bydło wagyu?

Pochodzące z Japonii bydło wagyu jest rogatą rasą o czarnym lub czerwonym umaszczeniu. Uważa się, że czarne zwierzęta mają lepszą jakość tuszy. Wysokość buhajów w kłębie to 140–142 cm, przy wadze 800–1000 kg. Krowy osiągają 125–130 cm przy wadze 450–600 kg. Rasa ta charakteryzuje się dobrą płodnością, a pierwsze wycielenia następują w 33. miesiącu życia jałówek. Cielęta przy urodzeniu ważą 28–35 kg, są energiczne, a porody przebiegają bez komplikacji.

Mięso z wagyu to prawdopodobnie najlepsze i najdroższe mięso z wołowiny, jakie można kupić. Dzięki wyjątkowej marmurkowatości,doskonałej delikatności i wyjątkowemu smakowi uważane jest za klasę premium. Chcemy umożliwić konsumentom w Polsce odkrycie i rozkoszowanie się najlepszą wołowiną z naturalnej hodowli, gdzie krowy są szczęśliwe na każdym etapie życia. Widząc więc przyszłość w produkcji najwyższej jakości wołowiny, planujemy w czasie 5 lat osiągnąć stado podstawowe liczące 10 krów – mamek – mówi Anna Węgłowska, dodając, iż praktycznie w Europie Środkowej i Wschodniej hodowla tej rasy nie istnieje.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz
 

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody