Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Problemy ze sprzedażą świń? Co zrobić żeby świnie rosły wolniej?

Problemy ze sprzedażą świń? Co zrobić żeby świnie rosły wolniej?
Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 11.07.2020r.

Podstawowy czynnik decydujący o wynikach w produkcji zwierzęcej to zbilansowane żywienie, dlatego należy zwrócić uwagę na zawartość białka w paszy, a przede wszystkim aminokwasów. Jednak w sytuacji kiedy nie możemy sprzedać tuczników z powodu obostrzeń związanych z ASF czy koronawirusem, może okazać się, że bardziej zależy nam, by świnie tak szybko nie przyrastały.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Białko to podstawowy składnik pokarmowy wykorzystywany przez zwierzęta na cele budulcowe. Bierze udział w trawieniu i przemianach metabolicznych, transporcie cząsteczek i ochronie organizmu. Wiadomo jednak, że ważniejsza od ilości białka jest jego jakość, czyli odpowiednia zawartość poszczególnych aminokwasów. Aminokwasy można podzielić na takie, które organizm może wytworzyć sam z dostępnych składników paszy, oraz takie, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z paszą (aminokwasy niezbędne).

Jeżeli pasza zawiera zbyt mało jednego z aminokwasów (tzw. amino-kwas limitujący), możliwość wykorzystania pozostałych jest ograniczona. Dlatego też konieczna jest znajomość profilu aminokwasowego białka pasz w celu właściwego zbilansowania niedoborowych aminokwasów, którymi dla świń są najczęściej lizyna, metionina, treonina i tryptofan. W dawkach paszowych zawierających różne surowce pozostałe niezbędne aminokwasy zwykle znajdują się w ilościach wystarczających lub nawet przekraczających zapotrzebowanie zwierząt.

Niedobór metioniny skutkuje zahamowaniem wzrostu

Dzięki bilansowaniu aminokwasów w paszy możliwa jest poprawa mięsności tuczników oraz lepsze wykorzystanie białka paszy. Metionina to aminokwas, od którego zaczyna się synteza łańcuchów peptydowych białka. Ponadto istnieje możliwość przekształcania metioniny w cystynę, a tej z kolei w cysteinę. Niedobór metioniny (i innych aminokwasów siarkowych, jak cystyny, cysteiny) skutkuje zahamowaniem wzrostu i zmniejszeniem produkcji przy jednoczes-nych niekorzystnych zmianach w wątrobie, zapaleniu skóry, zaniku mięśni i niedokrwistości.

Amerykańska firma Kent Nutrition Group prowadzi badania nad zaburzeniami równowagi aminokwasowej w drugiej fazie tuczu, które wpływają na zmniejszenie przyrostów masy ciała zwierząt. Firma tworzy opcje diet pozwalających kontrolować przyrost masy ciała w specyficznych warunkach, które dałoby się wykorzystać w zarządzaniu tuczem przy problemach na rynku wieprzowiny, aby pomóc świniom w utrzymaniu ich wagi, dopóki nie będzie możliwa sprzedaż. Równie dobrze jak przy problemach z przemieszczeniem tuczników w strefach ASF można to rozwiązanie wykorzystać w momencie, kiedy zakłady mięsne jeszcze nie wróciły do pełnych mocy przerobowych po epidemii związanej z koronawirusem. Wówczas producenci trzody chlewnej potrzebują sposobów, aby pomóc sobie w ograniczaniu przybierania świń na wadze.

Kent Nutrition Group opublikowało wyniki badań, w których duże stężenia DL-metioniny wyraźnie wpływały na nierównowagę aminokwasów i znaczne mniejsze pobranie paszy w porównaniu z grupami kontrolnymi. Ponadto prawie o połowę spadł koszt żywienia świń. Jeśli tuczniki są ciężkie i muszą schudnąć w ciągu 10-dniowego okresu przetrzymywania, należy stosować dietę kukurydzianą lub niskobiałkową najpierw z dużą (około tygodnia), a następnie małą (6–10 dni) zawartością metioniny. Dzięki temu pod koniec tuczu odnotowano niewielki lub zerowy przyrost masy ciała ze znacznym spadkiem pobrania paszy. Jak podkreślali autorzy badania, chodzi o to, by świnie nie tylko mniej przyrastały, ale by żywienie było tańsze. Pomimo ograniczonego pobrania paszy wszystkie zwierzęta w doświadczeniu były bardzo spokojne.

Zaobserwowaliśmy zmniejszenie tempa wzrostu w połączeniu z nawet o połowę mniejszym pobraniem paszy, gdy świnie miały odpowiednią dietę. Oznacza to, że świnie mają pewną tolerancję na niezrównoważoną dietę, a badania pokazują opłacalne opcje dla producentów trzody chlewnej, dopóki warunki rynkowe się nie poprawią – twierdzi Michael Edmonds, wiceprezes Kent Nutrition Group.

Trzeba pamiętać, że jeżeli ograniczona zostanie ilość aminokwasów, a energii dostarczymy w nadmiarze, skutkiem będzie uzyskanie tuczników o większej zawartości tłuszczu. Świnie przyrastają bowiem intensywnie w tłuszcz po przekroczeniu około 100 kg masy ciała. Ilość odłożonego w przyroście dobowym białka wraz z wiekiem i uzyskaniem określonej masy spada, a zaczyna odkładać się tłuszcz, na którego tworzenie zużywa się więcej paszy, dlatego produkcja tłuszczu jest mało efektywna ekonomicznie.

Niedobór lizyny objawia się chudnięciem zwierząt

Ważnym aminokwasem jest lizyna, której pochodne wchodzą w skład kolagenu w tkance łącznej oraz w skład elastyny występującej w ścianach naczyń krwionośnych. Niedobór lizyny objawia się głównie znacznym zahamowaniem wzrostu, chudnięciem zwierząt, spadkiem produkcji mleka u loch i zaburzeniami w cyklu płciowym. Lizyna jest aminokwasem najstabilniejszym w organizmie i najczęściej niedoborowym w żywieniu zwierząt, dlatego też w stosunku do niej określa się zapotrzebowanie na pozostałe aminokwasy.

Oprócz znajomości składu amino-kwasowego białka pasz, konieczna jest znajomość zapotrzebowania zwierząt na poszczególne aminokwasy w zależności od efektów produkcyjnych, jakie chcemy uzyskać. Potrzeby aminokwasowe poszczególnych zwierząt zależą od czynników żywieniowych, środowiskowych, fizjologicznych i genetycznych. Aby pokryć rzeczywiste potrzeby aminokwasowe, zwiększa się zwykle udział białka ogólnego w mieszankach, co powoduje wzrost kosztów żywienia zwierząt i nadmierne wydalanie azotu do środowiska. Zatem prawidłowe bilansowanie pasz dla świń powinno uwzględniać zawartość aminokwasów strawnych (współczynniki jelitowej strawności aminokwasów), co umożliwia efektywniejsze wykorzystanie najdroższego składnika dawki, jakim jest białko.

Na podstawie wielu przeprowadzonych badań wykazano, że tylko aminokwasy trawione do końca jelita cienkiego są dostępne dla organizmu i mogą zostać wykorzystane do syntezy białka zwierzęcego. Zatem bazowanie na ogólnej zawartości aminokwasów w paszy nie daje pełnej informacji o stopniu wykorzystania i przydatności białka dla świń, gdyż nie uwzględnia biologicznej dostępności amino-kwasów, która w rzeczywistości jest znacznie niższa od zakładanej. Strawność ta zależy od wielu czynników: rasy, wieku, stanu zdrowia, składu paszy, jej formy czy zawartości substancji antyżywieniowych.
Zastosowanie różnych dawek metioniny w końcowej fazie tuczu powoduje, że świnie spożywają mniej paszy, a tym samym zmniejszają tempo wzrostu
  • Zastosowanie różnych dawek metioniny w końcowej fazie tuczu powoduje, że świnie spożywają mniej paszy, a tym samym zmniejszają tempo wzrostu

    Dominika Stancelewska

    Zdjęcia: Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody