StoryEditorKukurydza

Kukurydza na kiszonkę - odpowiedni termin zbioru decyduje o jakości uzyskanej kiszonki

30.09.2022., 10:09h
Zbiór kukurydzy kiszonkowej powinien nastąpić, gdy rośliny osiągną poziom zawartości suchej masy w przedziale 30–35%, przy dobrej sieczkarni najlepiej między 33 a 35%, co jest warunkiem dobrego zakiszenia.

Niby wie o tym każdy hodowca bydła mlecznego i nie ma wątpliwości, że stara się ze wszystkich sił zrobić jak najlepszą paszę, to w praktyce bywa z tym różnie. Ocena zawartości suchej masy z całych roślin wymaga doświadczenia, a najlepiej wykonać ją w mikrofali (taka instrukcja na kolejnej stronie). Niektórzy plantatorzy mają to szczęście, że zrobi to im firma nasienna lub firma paszowa, z którą gospodarstwo współpracuje.

Kluczowy jest moment zbioru kukurydzy na kiszonkę 

Czasami mimo tej wiedzy i dokładnej informacji o suchej masie, dochodzi element nieracjonalnej gospodarności. Rolnik chce zebrać wszystko co urosło kosząc kukurydzę najniżej jak się da. Niestety, w efekcie sucha masa może być wyższa (uschnięte dolne liści i zdrewniałe łodygi) a z całą pewnością zanieczyszczona ziemią (każdy opad podbija drobiny gleby i osadza na roślinie) i mniej strawna.

Kiedy i jak zatem zebrać najwyższej jakości kiszonkę z kukurydzy dla bydła? O terminie zbioru wspomniałem – to moment, kiedy sieczka z całych roślin ma optymalną zawartość suchej masy w przedziale 30–35%, co jest uzależnione od wielu czynników: gęstości siewu, wczesności odmian...

Pozostało 93% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 21:29