Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Europosłowie: Musimy wspierać rolników przy wprowadzaniu Zielonego Ładu

wk
Zuzanna Ćwiklińska
Kategoria: Pieniądze i Prawo
Europosłowie: Musimy wspierać rolników przy wprowadzaniu Zielonego Ładu
Pieniądze i Prawo Zielony Ład
Data publikacji 24.10.2021r.

Parlament Europejski jest "za" wprowadzeniem strategii "Od pola do stołu".  Jak może wyglądać rolnictwo europejskie w 2030 roku?

r e k l a m a

Unijne cele dla rolnictwa: redukcja nawożenia i więcej rolnictwa ekologicznego

Według opublikowanych przez KE danych o celach Zielonego Ładu dla rolnictwa, do 2030 roku 10 proc. gruntów wykorzystywanych przez rolnictwo mają stanowić krajobrazy o dużej różnorodności. 25 proc. powierzchni tych gruntów ma być poświęconych pod uprawy ekologiczne.

Planowany i przewidywany jest także spadek wykorzystania nawozów o 20 proc., a odżywek o 50 proc. Wykorzystanie pestycydów oraz środków przeciw drobnoustrojom w rolnictwie również mają spaść o 50 proc.

Skutkiem nowej strategii może być spadek produkcji rolniczej w UE

Według unijnych założeń, osiągnięcie tych celów ma przynieść korzyści dla środowiska. Jednak według przedstawionych analiz, można spodziewać się także spadku produkcji płodów rolnych w Europie, wahań cen i dochodów z produkcji rolniczej.

KE podkreśla, że prowadzone przez różne jednostki badania są tylko szacunkowe, nie biorą pod uwagę wszystkich możliwych czynników i z tego powodu należy traktować je ostrożnie. Równocześnie KE zapewniła, że konsumenci i rolnicy mogą być spokojni o bezpieczeństwo żywnościowe.

Rolnicy powinni otrzymywać większą część ceny sprzedaży żywności 

Natomiast europosłowie opowiedzieli się przede wszystkim za zmodyfikowaniem unijnego systemu żywnościowego tak, aby wytwarzać zdrowszą żywność, zagwarantować jej podaż i zmniejszyć ślad węglowy rolnictwa.
Podkreślono, że rolnicy muszą otrzymywać uczciwą część zysków z żywności produkowanej w sposób zrównoważony.

Europosłowie podkreślili, że każdy etap łańcucha dostaw musi stać się bardziej zrównoważony. Deputowani do PE uważają, że aby rolnicy mogli otrzymywać uczciwą część zysku z żywności wyprodukowanej w sposób zrównoważony, Komisja Europejska powinna aktywniej zabiegać o ich silniejszą pozycję w łańcuchu dostaw. Do tego konieczne jest wzmocnieniu pozycji rolników poprzez modyfikację zasad konkurencji.

Mniej pestycydów, więcej bioróżnorodności i ochrona pszczół 

Zdaniem posłów do PE Komisja Europejska powinna jak najszybciej wprowadzić zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania się oparte na wiedzy naukowej. Należy także rozwiązać problem nadmiernego spożycia mięsa i żywności wysoko przetworzonej o dużej zawartości soli, cukru i tłuszczu, m.in. przez ustalenie maksymalnych poziomów spożycia.

Zdaniem posłów PE trzeba usprawnić proces zatwierdzania pestycydów oraz dokładniej monitorować ich stosowania, by chronić owady zapylające i bioróżnorodność. Potrzebne są wiążące cele, jeżeli chodzi o ograniczenie zużycia pestycydów.
Co więcej, państwa członkowskie powinny osiągać cele za pomocą swoich Planów Strategicznych wspólnej polityki rolnej.

Wskaźnik dobrostanu zwierząt na poziomie unijnym

r e k l a m a

Według rezolucji przyjętej przez Parlament Europejski, należy także opracować wspólne dla całej Unii Europejskiej wskaźniki dobrostanu zwierząt, który byłyby oparte na dowodach naukowych. W tym celu należy zmienić przepisy prawne i dokonać ich harmonizacji na poziomie UE.

Europosłowie odpowiadają się także za zeba także stopniowo odejść od stosowania klatek w hodowli zwierząt a produkty zwierzęce spoza Unii powinny być dozwolone tylko wtedy, gdy odpowiadają standardom unijnym.

Musimy wspierać rolników, a nie przenosić produkcję rolną poza UE

Tuż po głosowaniu jej sprawozdawca z Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi włoski eurodeputowany Herbert Dorfmann z Europejskiej Partii Ludowej powiedział, że odpowiedzialność za bardziej zrównoważone rolnictwo muszą ponosić nie tylko rolnicy, ale też i konsumenci.

– Nasi rolnicy już robią wiele w tym kierunku, więc gdy prosimy ich, by jeszcze bardziej ograniczyli zużycie pestycydów, nawozów sztucznych i antybiotyków, to musimy wesprzeć ich, a nie przenosić produkcję poza Unię. Żywność dostępna po przystępnych cenach nadal musi być priorytetem – zaznaczył Herbert Dorfmann.

W zupełnie inny duchu wypowiadała się Holenderka Anja Hazekamp  sprawozdawczyni z Komisji Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności. Według niej obecna polityka rolna UE opiera się na modelach rolnictwa, które szkodzą środowisku naturalnemu i powodują, że importujemy produkty wytworzone niezgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji. 

– Proponujemy konkretne środki, aby dostosować nasz system żywnościowy do możliwości naszej planety. Osiągniemy to, wspierając lokalną produkcję żywności oraz odchodząc od intensywnej hodowli zwierząt i upraw monokulturowych z wykorzystaniem dużych ilości pestycydów. Zrównoważony system żywnościowy jest także podstawą przyszłości rolników – przekonywała holenderska europdeuptowana.

Unijne organizacje rolnicze rozżalone głosowaniem PE

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Tygodnik Poradnik Rolniczy – roczna prenumerata

Tygodnik Poradnik Rolniczy – roczna prenumerata

Płacisz tylko

249,00 zł SPRAWDŹ

Europosłowie frakcji "zielonych" po głosowaniu wpadli wręcz w euforię i świętowali wynik, podkreślając, że udało im się nie dopuścić do wprowadzenia poprawek proponowanych m.in. przez Copa-Cogeca, unijną organizację zrzeszającą rolników.

Copa-Cogeca przyjęła wynik głosowania do wiadomości, ale wyraził żal z powodu atmosfery jaka panowała podczas debaty.

Jej zdaniem teraz trzeba zając się wieloma „martwymi punktami”, które stworzyła strategia „Od pola do stołu”. Podkreślono, że wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego zgadzają się z głównymi celami określonymi w strategii „Od pola do stołu”. Bez dyskusji pozostaje fakt, że zmiany są konieczne, aby przejść na bardziej zrównoważony system żywnościowy.

– Czekamy teraz na konkretne propozycje Komisji, zwłaszcza dotyczące „martwych punktów” zidentyfikowane w toczącej się debacie, np. na temat skutków ucieczki emisji do krajów poza UE, europejskiej strategii niezależności żywnościowej oraz wzrostu cen żywności. Mając to na uwadze, z zadowoleniem przyjmujemy również wyraźny sygnał wysłany przez Parlament, który wzywa Komisję Europejską do przygotowania kompleksowej oceny skutków ocenę wpływu swojej strategii – napisała w oświadczeniu Copa-Cogeca. 

Co już udało się osiągnąć?

Analiza przeprowadzona na zlecenie KE pokazuje, że rolnictwo w UE dąży w kierunku zrównoważonego rozwoju, równocześnie wciąż zapewniając żywność na wysokim poziomie. Jakie kroki udało się podjąć przez ostatnie 10 la?

  • Sprzedaż pestycydów w 2019 r. była o 30 tys. ton (7%) niższa niż w 2011.
  • Emisja gazów cieplarnianych w 2019 r. była o 25% niższa niż w 1990.
  • Areał rolnictwa ekologicznego wzrósł o 5,5% pomiędzy 2012 a 2019 r., osiągając 13,8 mln ha.
  • Rynek żywności organicznej podwoił się, osiągając 41 mld euro w 2019 r.
  • Wartość dodana brutto produkcji rolniczej w UE wzrosła o 19% w stosunku do 2010 r., osiągając 224 mld euro.
  • Bilans handlowy produktów rolno-spożywczych rósł średnio o ok. 10% każdego roku, w 2020 r. wyniósł 62 mld euro.

Zuzanna Ćwiklińska, wk
fot.

Wideo - I Kongres Sportu Wiejskiego. Jak zachęcić wieś do sportu?

Idź do wideo

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody