Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

W 2021 roku wzrośnie globalny popyt na wołowinę. Czy skorzystają na tym polscy rolnicy?

Magdalena Szymańska
Kategoria: Pieniądze i Prawo
W 2021 roku wzrośnie globalny popyt na wołowinę. Czy skorzystają na tym polscy rolnicy?
Pieniądze i Prawo Rynki
Data publikacji 19.11.2020r.

Spadek produkcji wołowiny, ale również spadek konsumpcji, tak wygląda bieżąca sytuacja na unijnym rynku wołowiny, który znowu funkcjonuje pod dużą presją rozwoju pandemii. Zarówno unijni, jak i amerykańscy analitycy wskazują, iż negatywne konsekwencje kryzysu ustąpią w 2021 roku, a wtedy globalny popyt na wołowinę wróci.

r e k l a m a

Jak wygląda rynek wołowiny w Unii?

Rynek wołowiny w unijnej wspólnocie wszedł w 2019 roku w negatywny trend, który obecnie jest zaostrzany przez skutki pandemii. Mając na uwadze redukcję stad, eksperci z Komisji Europejskiej spodziewają się, iż w bieżącym roku, w porównaniu z poprzednim, produkcja wołowiny spadnie o 1,4%, do 6,88 mln ton. Zakłada się, że w drugiej połowie roku liczba ubojów nieznacznie wzrośnie w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, aczkolwiek opublikowane dotychczas dane za lipiec i sierpień jeszcze na to nie wskazują.

Mniejsza produkcja i konsumpcja

Spadek produkcji wołowiny w UE odnotowany w pierwszej połowie bieżącego roku był spowodowany nie tylko pojawieniem się wirusa, ale również suszą, która wystąpiła w niektórych państwach członkowskich. W tych krajach do uboju trafiały zwierzęta o niższej masie.

Spadki pogłowia bydła nadal będą odczuwane

Unijni analitycy, mając na względzie zmniejszenie pogłowia bydła, prognozują, iż spadek produkcji wołowiny będzie kontynuowany w UE w przyszłym roku. Miałby on być zbliżony do tegorocznego spadku i wynieść 1,5%. Będzie to szczególnie dotkliwe w Niemczech, Francji, Austrii oraz w Rumunii. Choć unijni eksperci nie wymieniają tutaj Polski, nie jest tajemnicą, że również w naszym kraju rolnicy ograniczają liczebność stad.

Ze względu na ograniczenie życia publicznego i tymczasowe zamknięcie restauracji należy spodziewać się spadku konsumpcji wołowiny w UE w bieżącym roku o około 2% (rok do roku). Przewiduje się, że średnie spożycie wołowiny na mieszkańca unijnej Wspólnoty spadnie o 300 g do średnio 10,3 kg na mieszkańca.

Niższy popyt równa się niższy import

r e k l a m a

Niższy popyt na wołowinę przekłada się na ograniczenie importu wołowiny z krajów trzecich. Od stycznia do sierpnia br. do Wspólnoty przyjechało o 15% mniej wołowiny, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Według unijnych analityków, import ten rok do roku spadnie o 10% i wyniesie 348 tys. ton. Spadek ten jest spowodowany nie tylko koronawirusem. Na przykład Brazylia zintensyfikowała dostawy do Chin, a Australia ograniczyła mocno eksport z powodu suszy.

Eksport wołowiny wzrasta

Dane dotyczące eksportu unijnej wołowiny wskazują, iż pomimo pandemii, wywóz wołowiny do krajów trzecich się rozwija. W 2020 roku, bez uwzględnienia handlu z Wielką Brytanią, eksport ten ma wynieść 582 tys. t, tj. o 0,9% więcej niż w 2019 r. Aczkolwiek, pomimo tego, że nadal obowiązują stare zasady rynku wewnętrznego, brexit już w tym roku doprowadził do ograniczenia działalności handlowej.

Niższa produkcja wołowiny w UE w przyszłym roku spowoduje spadek eksportu o 4% do 559 tys. ton.

Hodowcy oczekują wyższych cen

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Tygodnik Poradnik Rolniczy – roczna prenumerata

Tygodnik Poradnik Rolniczy – roczna prenumerata

Płacisz tylko

231,00 zł SPRAWDŹ

Ograniczenie produkcji bydła przez unijnych rolników to wynik głównie wzrostu kosztów produkcji i brak ich pokrycia w cenie skupu. Od stycznia do października br. w 27 państwach członkowskich za byki w klasie R3 zapłacono średnio 3,53 euro, tj. o 2,0% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku i o 7,1% mniej niż średnio w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. Bardzo podobnie sytuacja wygląda z cenami jałówek i krów rzeźnych. Warto podkreślić, iż ceny bydła, głównie z powodu pandemii, spadły również w Brazylii, Argentynie i USA, krajach, które przodują na świecie w tej produkcji. W ciągu ostatnich kilku miesięcy ceny tam wzrosły, ale nie osiągnęły poziomu z poprzedniego roku.

Jaki będzie przyszły rok na rynku wołowiny?

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w prognozie z października br., podobnie jak Komisja Europejska, zakłada, że negatywne konsekwencje kryzysu covidowego ustąpią w 2021 roku i sytuacja gospodarcza, a wraz z nią popyt na wołowinę, wrócą do normy. Oznacza to, że światowa produkcja wołowiny u głównych jej producentów wzrośnie o 1,7% do 61,54 mln ton w 2021 roku, po spadku o 2,0% w tym roku.

W jakich krajach wzrośnie pogłowie wołowiny?

Ten wzrost odbędzie się głównie za sprawą wzrostu produkcji w Brazylii, Indiach, Chinach oraz w USA (tutaj w mniejszym stopniu). Podobnie, jak unijni analitycy, USDA wskazuje na spadek produkcji wołowiny w UE, ocenia go jednak nieco ostrożniej, tj. na poziomie 1%. Jeśli sytuacja gospodarcza się poprawi i będzie silniejszy popyt ze strony branży gastronomicznej, to według amerykańskich analityków, globalny popyt na wołowinę w przyszłym roku prawdopodobnie wzrośnie o 1,4%, a tym samym przekroczy poziom sprzed pandemii, czyli z 2019 roku. Byłaby to bardzo dobra sytuacja dla eksporterów wołowiny.

W ostatnich latach najważniejszym na świecie importerem wołowiny stały się Chiny. Rosnące dochody tamtejszego społeczeństwa, zmiana nawyków żywieniowych oraz dodatkowe zapotrzebowanie na białko spowodowane załamaniem produkcji świń z powodu afrykańskiego pomoru świń doprowadziły do potrojenia importu. W 2017 r. Chiny kupowały na rynkach zewnętrznych 0,9 mln t wołowiny, natomiast szacunki na 2020 r. wskazują na zakupy na poziomie 2,75 mln t. USDA oczekuje, że w przyszłym roku popyt importowy Chin również wzrośnie, ale już nie tak spektakularnie. Amerykanie oceniają, iż najbardziej skorzystają na tym eksporterzy z Brazylii.

Magdalena Szymańska
Fot. M. Szymańska

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPW"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody