Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Buhaj zamiast inseminacji: jakie są korzyści krycia naturalnego krów?

Marcin Konicz
Kategoria: Polskie mleko
Buhaj zamiast inseminacji: jakie są korzyści krycia naturalnego krów?
Polskie mleko Zarządzanie stadem
Data publikacji 17.06.2021r.

Renacie i Janowi Grubalskim wystarczyła dekada – bo tyle minęło od czasu naszej ostatniej wizyty w ich gospodarstwie – by zwiększyć produkcję mleka prawie trzykrotnie. – Czas pokazał, że produkując mleko bez inwestycji za miliony złotych, można mieć przychody i satysfakcję ze swojej pracy, o czym przekonała się nasza rodzina – podkreśla Jan Grubalski.

r e k l a m a

Dlaczego hodowcy wolą krycie naturalne?

Hodowcy planują dalszy rozwój gospodarstwa, w miarę możliwości dokupują kolejne hektary zwiększając bazę paszową. – Od wielu lat bazujemy wyłącznie na własnych jałowicach, co zapewnia nam niższe nakłady jednostkowe na wymianę brakowanych krów – zaznacza hodowca.

Zwiedzając oborę wypatrzyliśmy dumnie przechadzającego się w boksie buhaja. Został zakupiony z gospodarstwa w Cieszymowie.

Wszystkie nasze jałówki i krowy kryte są naturalnie. Jest to bardzo dobre rozwiązanie pod kątem skuteczności zacieleń. Ponadto krycie naturalne od lat pozwala nam uniknąć chorób takich jak BVD i IBR. Nie żałujemy więc pieniędzy na podniesienie wartości hodowlanej naszych zwierząt. W przypadku zakupu buhaja do rozrodu, istotne jest sprawdzenie aktualnych badań weterynaryjnych i dokumentów hodowlanych. Dla nas ważny jest również kaliber zwierzęcia, który ograniczy ryzyko trudnych porodów, gdyż kryje zarówno jałówki, jak i krowy. Jak rodzą się cieliczki bardzo się cieszymy, jak byczki – kierujemy na opas. Z doświadczenia muszę przyznać, że naturalne krycie sprawdza się doskonale – informuje Jan Grubalski, który wybierając buhaje do rozrodu zwraca uwagę na wydajność córek, zdrowotność, mocne nogi i racice oraz długowieczność.

Bydło utrzymywane jest w obiektach ściołowych. Rolnicy uprawiają ziemię tradycyjnie, orkowo, ze względu na stosowanie znacznych ilości nawozów naturalnych. Raz na dwa lata, każde pole nawożone jest obornikiem w ilości 30 t/ha. Tak nawożona gleba, z dużą ilością próchnicy, dłużej utrzymuje wilgoć. Obornik gospodarze wymieniają również z okolicznymi rolnikami na słomę.

Młóto browarniane zamiast poekstrakcyjnej śruty sojowej

Wydajność „robi się’’ na stole paszowym – zaznaczają hodowcy z Wałdyk, którzy żywią swoje stado w technologii TMR. Mieszanina trafiająca na stół składa się z: kiszonki z kukurydzy, sianokiszonki z lucerny, paszy Complete plus, uzupełnionej zbożem i młótem browarnianym. Optymalne dzienne dawki młóta dla krów w okresie laktacji nie powinny przekraczać 6–8 kg na sztukę, przy czym trzeba pamiętać, aby nie stosować młóta w żywieniu krów zasuszonych. Młóto stosowane jest jako źródło białka pozwalające obniżyć koszt żywienia stada. Dodatek około 8 kg młóta do dawki dziennej krowy pozwala na zastąpienie 1 kg śruty poekstrakcyjnej sojowej. To znakomity komponent TMR-u, ponieważ ze względu na swoją „soczystą” strukturę ogranicza sortowanie pasz przez krowy.

  • Renata i Jan Grubalscy, wraz z synami: Sebastianem i Dawidem, prowadzą we wsi Wałdyki (gm.Lubawa, powiat Iławski) rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 70 ha (z czego 20 ha jest dzierżawione). Na 35 ha rolnicy uprawiają kukurydzę, 20 ha zajmuje lucernik, a pozostały areał przeznaczony jest pod uprawę zbóż. Państwo Grubalscy utrzymują 170 sztuk bydła, w tym 70 krów dojnych. Hodowcy są dostawcami SM Mlekovita – oddział produkcyjny w Lubawie, gdzie sprzedają ok.700 tys.litrów mleka rocznie.
Sebastian – jako technik agrobiznesu angażuje się w pracę w rodzinnym gospodarstwie
  • Sebastian – jako technik agrobiznesu angażuje się w pracę w rodzinnym gospodarstwie
Rozpłodniki nabywane są z uznanych w kraju mlecznych gospodarstw hodowlanych
  • Rozpłodniki nabywane są z uznanych w kraju mlecznych gospodarstw hodowlanych
Gospodarstwo w Wałdykach posiada nowoczesny park maszynowy. Ostatnio zakupiono nowy paszowóz, aby bardziej usprawnić proces przygotowania i zadawania paszy.

Dumni nie tylko ze swojego gospodarstwa

Renata i Jan Grubalscy są dumni ze swoich dzieci. Córka Daria kształci się na kierunku lekarskim w Bydgoszczy. Sebastian – absolwent technikum agrobiznesu w Ostródzie poświęcił się gospodarstwu i sportowi – jest reprezentantem Polski w lidze futsalu. Jak się okazuje, Dawid Grubalski także mocno związany jest ze sportem – jest jednym z młodych talentów selekcjonerskich kadry narodowej futsalu, także pasjonuje się rolnictwem – ukończył studia podyplomowe na kierunku rolnictwo i ogrodnictwo.

Nasi synowie na futsalu i mućkach znają się bardzo dobrze – opowiada dumnie pani Renata.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody