Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Co daje podnoszony stół paszowy w oborze?

Co daje podnoszony stół paszowy w oborze?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 20.05.2020r.

Ważną częścią stołu paszowego jest ruchoma metalowa podłoga, którą Cezary Czaplicki podnosi na czas przejścia krów na halę udojową, a następnie opuszcza po zakończonym doju. Takie rozwiązanie nie pozwala na zabrudzenia stołu paszowego oraz powoduje, że krowy w łatwiejszy sposób, nie pokonując żadnych stopni, dostają się do dojarni a potem wracają na legowiska.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jak została zaprojektowana obora?

Wchodząc do niespełna dwuletniej obory po prawej stronie widzimy halę udojową DeLaval 2 x 10 stanowisk typu bok w bok, a po lewej, porodówkę na głębokiej ściółce, podzieloną na 2 boksy. Dalej rozmieszczone są rzędy boksów legowiskowych, po trzy z każdej strony. Stół paszowy, szeroki na 5 m, położony jest na środku i dzieli oborę na dwie równe części, dzięki czemu rolnik w łatwy sposób mógł podzielić krowy dojne na dwie grupy. Pierwsza wydajniejsza grupa skupia krowy do 100. dnia laktacji, a druga, te powyżej, 100 dni laktacji. Każda z grup otrzymuje oddzielny TMR, sporządzany w wozie paszowym Trioliet o pojemności 15 m3.

Obora wolnostanowiskowa szeroka na 34,5 m to obiekt bezściołowy na rusztach betonowych. 135 boksów przeznaczonych dla krów dojnych wyłożono wygodnymi materacami. Są one grubsze od mat i bardziej sprężyste, dlatego dobrze dopasowują się do ciała krowy.

W obiekcie znalazło się miejsce na pomieszczenia socjalne, gdzie m.in. znajduje się schładzalnik na mleko o pojemności 10,5 tys. l, nad nimi na piętrze urządzono biuro, w którym rolnik przegląda raporty generowane przez system zarządzania stadem dotyczące m.in aktywności ruchowej krów. Z biura jest także dobry widok na całą oborę, co pomaga w obserwacji krów.


Wykrywanie rui ze wspomaganiem

W zarządzaniu stadem pomaga najnowsza wersja systemu komputerowego DeLaval DelPro. W jedną całość wiąże on halę udojową i stację paszową. Automatycznie wylicza dawki paszy treściwej zadawane na stacji w zależności od ilości udojonego mleka na hali. System alarmuje rolnika o zagrożeniu mastitis, gdy dana sztuka ma niestandardową przewodność mleka. Ale najbardziej jest on doceniany przez Cezarego Czaplickiego za pomoc w wykrywaniu rui, gdyż został doposażony w pakiet wykrywający ruję poprzez badanie aktywności ruchowej.

Gdy dana sztuka ma 3 plusy (od red. oznaczona na ekranie komputera „+++”), to właściwie możemy kryć ją w ciemno bez oglądania, a przy dwóch i jednym plusie różnie to bywa, ale taka sztuka zawsze będzie dokładniej przez nas obserwowana. Dodatkowo możemy przeglądać wykresy aktywności interesującej nas krowy na tyle dni do tyłu, ile tylko chcemy - wyjaśnił Cezary Czaplicki, który sam inseminuje krowy. Może go również zastąpić średni syn Bartosz, który również ukończył odpowiedni kurs. Hodowcy mają swój kontener i zamawiają nasienie z dwóch firm: Mazowieckiego Centrum Hodowli i Unasienniania Zwierząt w Łowiczu oraz Konrad z Łomży, wyłącznie od buhajów rasy hf odmiany czarno-białej, gdyż utrzymują bydło w czystej rasie.


  • Agnieszka i Cezary Czapliccy gospodarują na 55 ha we wsi Pokojewo (pow. ciechanowski, gm. Opinogóra Górna). Uprawiają 27,5 ha kukurydzy oraz 27,5 ha traw. Utrzymują 200 sztuk bydła, w tym 120 krów. Miesięcznie dostarczają 100 tys. litrów mleka do OSM w Giżycku. Stado od ponad 45 lat objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia wydajność od krowy to 10 600 kg mleka. Cezary Czaplicki pełni funkcję wiceprezesa Mazowieckiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka, to także sołtys wsi Pokojewo.
     
Bardzo zależy nam na zwiększeniu częstotliwości urodzeń cieliczek, gdyż w ostatnim czasie rodziły się głównie buhajki. W tym celu nasienie seksowane stosujemy nie tylko na jałówkach ale, i w przypadku krów, jednak tylko przy pierwszym kryciu, na poprawki idzie już nasienie tańsze – stwierdził Cezary Czaplicki.

Zdrowe racice niosą mleko

Ważnym elementem dbałości o higienę i zdrowie racic krów dla Cezarego Czaplickiego jest ich regularna kąpiel.

Kąpiele racic odbywają się raz na tydzień, stosujemy 4 różne środki o różnym działaniu, które razem składają się na kompleksowe wzmocnienie i ochronę racic krów, a zdrowe racice są fundamentem niosącym mleko. W pierwszym tygodniu jest to specjalistyczny preparat do kąpieli racic, potem idzie formalina, w trzecim tygodniu stosujemy roztwór z antybiotykiem a mianowicie oksytocyną, a w czwartym tygodniu cykl kończymy siarczanem miedzi. Następnie schemat powtarzamy od początku i tak dalej – wyjaśnił Cezary Czaplicki, dodając, że krowy przechodzą przez wannę z odpowiednim roztworem wychodząc z hali udojowej, uprzednio przechodząc przez wannę z wodą, tak aby w roztworze zamoczone były czyste racice, co przekłada się na skuteczność działania preparatu.

Do 3 razy sztuka

r e k l a m a

Do budowy nowej obory zmotywował gospodarzy młody następca oraz możliwość skorzystania z dofinansowania w ramach PROW. Całkowity koszt budowy i wyposażenia obiektu zamknął się w kwocie 2 mln 200 tys. zł netto.

Wszyscy trzej synowie interesują się rolnictwem oraz hodowlą bydła mlecznego, to pasja, którą przejęli po rodzicach. Najstarszy Daniel, absolwent rolnictwa na UWM w Olsztynie, ożenił się i prowadzi gospodarstwo wraz żoną i teściami, podobnie zrobił Bartek – absolwent zootechniki na tej samej uczelni. Przy takim rozwoju sytuacji to 18-letni Marcin, który był trzeci w kolejce do przejęcia gospodarstwa po rodzicach, będzie następcą Agnieszki i Cezarego Czaplickich, którzy cieszą się, że mają aż trzech synów oraz najmłodszą, bo 14-letnią córkę Natalię.


  • Widok z góry (z biura) na oborę o wysokości 9,5 m w kalenicy
Hala udojowa DeLaval typu bok w bok na 20 krów
  • Hala udojowa DeLaval typu bok w bok na 20 krów
Na razie pandemia koronawirusa nie ma większego wpływu na funkcjonowanie naszego gospodarstwa. OSM Giżycko to stabilna mleczarnia i mleko jeszcze nie staniało, ale obserwuję co dzieje się na rynku i obniżki cen prędzej czy później są nieuniknione. Dla mnie najważniejsze jest to, aby nie było problemu ze zbytem surowca. Na polach jest bardzo sucho, trawa powschodziła ładnie, ale już usycha, kukurydzę posialiśmy w suchą ziemię, miał padać deszcz a nie pada. Federacja wznowiła ocenę użytkowości mleka po krótkiej przerwie, bo co z pracownikami. Nasz zootechnik dla przykładu w czasie przerwy oceny dostał tylko 60% wypłaty, a jego żonę zwolniono z pracy, bo firma zawiesiła działalność i jak dalej żyć – zakończył Cezary Czaplicki.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody